jóga
Unsplash/Kike Vega

4 dolog, ami a testeddel történik, ha rendszeresen jógázol

A jóga a fizikai aktivitás gyengéd, de annál hasznosabb formája, amely növelheti a rugalmasságot, az izomzatot, és a légzésünk is tudatosabb lehet. Azt már mindenki tudja, hogy jógázni „hasznos", de már jó pár tanulmány is létezik arról, hogy pontosan miért is érdemes elkezdeni jógázni.

A Fortune Well cikke kérdezett meg pár szakértőt, akik felsoroltak pár tudományos érvet a jóga mellett.

Élesíti az agyat és a testet 

Ha rendszeresen jógázunk, az első előnyöket a testtartásunk, a rugalmasságunk és az egyensúlyunk köszöni majd meg – de az agyunk is kap egy kis lendületet.

Egy tanulmányban a résztvevőket egy 3-6 hónapos jógakurzus alá vetették, heti háromszor, napi egy órán át. A csapat résztvevőkön agyi szkennelést végzett az időszak előtt, majd után, hogy fizikailag és biológiailag is meg tudják nézni, hogyan változik az agy, illetve hogyan változnak az agyban lévő kapcsolatok és hálózatok a jógagyakorlás függvényében.

Mint kiderült, a jóga pozitívan hatott a végrehajtó funkciókra, vagyis a célok kitűzéséhez, a többlépcsős utasítások követéséhez és az összpontosításhoz szükséges készségek összességére. Mi több, számos tanulmány szisztematikus áttekintése során a tanulmány készítői további bizonyítékokat találtak az eredményeikre, ahol szintén pozitív eredmények születtek.

n\u0151 j\u00f3ga sportCarl Barcelo / Unsplash

Ez is érdekelhet: A táncnak rengeteg jótékony hatása ismert

Csökkenti a stresszt és a gyulladást

Köztudott, hogy a stressznek negatív fizikai hatásai vannak: nem csak lelkileg érezzük magunkat rosszul, de a szervezetünkben is kárt tehet. Amikor stresszt érzékelünk, az izmaink feszültebbek lesznek, a légzésünk lerövidül és felületes lesz, a szívünk pedig hevesebben ver, azaz a vérnyomásunk is megemelkedik. Nem mellesleg: a testünk kortizolt, egy stresszhormont szabadít fel, amely növeli a gyulladást a szöveteidben és a szerveidben

A rendszeres jógázás szándékosan nyugalomba helyezi a testünket, lehetőséget adva neki, hogy kipihenje a stressz szervezetre gyakorolt hatásait.

A test mozgatásának és a test ellazításának erőfeszítése a jógapózok révén ellazítja az elmét, és fentebb említett tünetek is csökkennek, hiszen megtanulunk ellazulni.

Csökkenti a krónikus fájdalmat

A krónikus fájdalomban szenvedő embereken végzett vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a jóga pozitív hatással lehet az alacsony fokú hátfájásra, az ízületi gyulladásra, a fibromyalgiára és a nyaki fájdalomra. Szakértők szerint a hátfájás esetében az eredmények különösen szembetűnőek.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány például kimutatta, hogy 313 krónikus derékfájásban szenvedő ember mozgékonysága nőtt a heti egyszeri jógaórán való részvétellel – ráadásul ez hatékonyabbnak bizonyult, mint az általános, orvosi ellátás.

Elősegíti a tudatosabb étkezést

Sokak teszik fel a kérdést:

Vajon a jóga segíthet a fogyásban?

Igen! De nem feltétlenül úgy, ahogy gondolánk.

A kutatások szerint azok az emberek, akik legalább négy éven keresztül hetente egyszer legalább fél órát jógáznak, kevesebbet híznak középkorukra, mint azok, akik nem jógáznak. A túlsúlyos emberek ugyanilyen körülmények között jellemzően fogynak.

Ha időt szentelünk a gyakorlatoknak, jobban ráhangolódhatunk a testünkre, aminek köszönhetően tudatosabbak lehetünk az étkezésünkkel kapcsolatban. Jobban figyelünk majd például az éhségjelzésekre, a jóllakottság érzésére, és hamarabb felismerjük majd, mikor kell abbahagyni az evést.


A figyelmetekbe ajánljuk