Ekkor dönti el a NASA, hogy több mint 50 év után ki utazhat a Holdra

Ekkor dönti el a NASA, hogy több mint 50 év után ki utazhat a Holdra

A NASA Artemis-programja gőzerővel halad előre, azonban az ügynökség vezetőinek van egy óriási feladata: el kell dönteniük, hogy több mint 50 év után ki utazik majd a Holdra.


A CNN jelentése alapján a NASA leghamarabb tavasz után fog tudni konkrét nevekkel szolgálni a nyilvánosság számára. A szerencsés kiválasztottaknak nem lesz egyszerű dolga, ugyanis a tervek szerint először 2024-ben egy legénységgel végrehajtott orbitális küldetésen kell részt venniük, majd 2025-ben következik a várva várt Holdra szállás. Külön érdekesség, hogy a legutóbbi holdmisszió 1972-ben volt.

A kiválasztási procedúrát hét pecsétes titokként kezelik, de a CNN-nek különböző szakértőkkel és NASA-tisztviselkkel készített interjúk alapján sikerült fényt derítenie a lehetséges asztronautákról:

a listán szerepel Reid Wiseman kitüntetett tengerészeti pilóta, mint a küldetés valószínűsíthető vezetője; Christina Koch és Jessica Meir, akik elsőként tettek űrsétát kizárólag nőkből álló csapat tagjaként; Anne McClain katonai pilóta, Stephanie Wilson, aki a legidősebb űrhajós a csapatból; és Jeremy Hansen, aki az egyetlen kanadai helyet töltheti be a nemzetközi finanszírozású küldetésen.

Ez is érdekelhet: Lenyűgöző fotót készített a lenyugvó Földről az Artemis-1

Garrett Reisman, a NASA egykori űrhajósa a kiválasztási folyamat amatőrizmusára hívta fel a figyelmet:

A probléma az, hogy olyan triviális dolgok is befolyásolhatják a kiválasztást, mint például, hogy milyen méretű űrruhát viselsz. Ha csak közepes és nagyméretű van, és neked az extra nagyméretűre van szükséged, akkor megszívtad. Nem fognak beosztani a küldetésre. Őrülten apró dolgok diktálják, hogy mi lesz a vége, és ez nem mindig a legigazságosabb vagy legátláthatóbb folyamat.

Maguk a kiválasztási kritériumok még a fentebbi névsornál is rejtélyesebbek, gyakorlatilag senki nem tudja, milyen szempontrendszer alapján döntenek a NASA ítészei.

A megkérdezettek közül szinte mindenki kiemelte, hogy az asztronauta-jelöltek sem sejthetnek semmit a végeredménnyel kapcsolatban, de egy biztos, a jövőbeli űrhajósoknak ez az időszak lehet életük legizgalmasabb periódusa.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk