hold növény

Illusztráció

Még várni kell, hogy holdi salátát ehessük

A jó hír viszont, hogy nem pusztultak el a holdi földben nevelt növények.

A Floridai Egyetem kertészmérnöke, Rob Ferl az Astronomy Magazine-nak adott egy interjút, ahol kiábrándított mindenkit, akik bíztak abban, hogy egy nap növényekkel borítjuk be a Holdat: a holdi talajban nevelt palánták nem arattak nagy sikert.

A kísérletet részletesen bemutató, nemrég megjelent Communications Biology tanulmány szerzője elmondta, hogy a holdi talajban nevelt növények kisebbek voltak, ráadásul lilás pigmenteket is tartalmaztak, amelyek stresszre utalnak.


Most komolyan, ezek a dolgok ízletesnek tűnnek? Most már nem vagyunk benne olyan biztosak.

A kertészmérnök szerint a kísérletben használt növények – az Európában és Ázsiában megtalálható virágzó lúdfő nevű gyomnövény ((Arabidopsis), amelyet a tudósok szívesen használnak, mert a teljes genomját feltérképezték –nem nagyon bírták a különbséget a Földön található tápanyagokban gazdag talaj és a Holdon található fémes föld között.


A Holdon uralkodó körülmények között nem lehet csak úgy magokat dobálni a felszínre, és azt kérni, hogy nőjenek

– mondta Ferl.

Azt viszont el kell ismerni, hogy hatalmas tudományos előrelépés, hogy a növények egyáltalán képesek voltak növekedni. Az eredmények alapján azonban úgy tűnik, hogy még messze vagyunk attól, hogy egy holdi üvegházban élelmiszert termeszthessünk.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk