Egy ember a fény fele megy.

Egyre közelebb járunk ahhoz, hogy megértsük, milyen állapotban vagyunk a halálunk pillanatában

Az elmúlással való szembenézés félelmetesnek tűnhet. De azok az emberek, akiknek halálközeli élményük (near-death experience, rövidítve NDE) volt, általában arról számolnak be, hogy békét, vigaszt és nyugalmat éreztek a megpróbáltatások során. A tudósok egy nemrégiben végzett kutatás okán azonban jóval közelebb kerültek ahhoz, rájöjjenek, hogy mit éreznek az emberek a haláluk előtti utolsó pillanatokban.


A tudósoknak több elmélete is van halál közeli élményekkel kapcsolatos meglepő érzések némelyikének magyarázatára, például az agysejtek elhalásával járó fiziológiai változásokra.

De számos kérdést nem értünk az NDE-kkel kapcsolatban, részben azért, mert gyakorlatilag lehetetlen valós időben tanulmányozni ezt a jelenséget, legalábbis Dr. Bruce Greyson, a Virginiai Egyetem pszichiátria és ideg- és viselkedéstudományok professzora, a Halálközeli Tanulmányok Nemzetközi Szövetségének társalapítója szerint.

A kutatóknak anekdotákra, visszaemlékezésekre és bizonyos esetekben állatkísérletekre kell hagyatkozniuk, hogy megértsék, hogyan változik meg az agy az NDE után, és mit jelenthet ez az orvostudománya számára.

Amikor az ehhez hasonló élmények leírásáról van szó, az éremnek két oldala van: ami fizikailag történik az emberrel, szemben azzal, amit pszichológiai szinten érzékel valaki.

Fizikailag az NDE-k jellemzően rendkívül fájdalmas eseményekhez kapcsolódnak, például fejsérüléshez, szívrohamhoz vagy légzésleálláshoz.

Pszichológiai szempontból azonban az agy hajlamos kikapcsolni a fájdalomérzetet – vagy legalábbis annak emlékét.

Egy Julia Nicholson nevű hölgy például elmondta, hogy 1980-ban egy majdnem halálos autóbaleset során a szerettei arcai jelentek meg előtte.

Nem emlékszem, hogy bármilyen fájdalmat éreztem volna, amíg a kórházba nem érkeztem

– mondta a Newsweeknek.

Ez is érdekelhet: Nehezebben dolgozzuk fel háziállatunk halálát, mint az emberekét − mutat rá egy kutatás

Más emberek különös érzésekről számoltak be, például arról, hogy elhagyták a testüket, lebegtek fölötte, fizikailag érezték, hogy végig sétáltak azon az alagúton, amelynek a végén fény volt, vagy spirituális találkozásuk volt egy felsőbbrendű lénnyel, idegenekkel vagy korábban elhunyt szeretteikkel.

Külön érdekesség, hogy a túlvilági élmények kapcsán nagyon ritkán számolnak be arról, hogy félelmet vagy fájdalmat éreztek volna.

Az ehhez hasonló jelenségek némelyikét a tudomány nem tudja megmagyarázni – legalábbis még nem.

2022-ben azonban az NDE-kutatók egy haldokló ember agyát szkennelték be, ami nem akármilyen eredményeket hozott felszínre. 2016-ban egy akkor 87 éves férfit elektroenkefalogramra, vagyis EEG-re kapcsoltak, amikor váratlanul szívrohamot kapott és meghalt. A kutatók később a Frontiers of Aging Neuroscience című szaklapban publikálták az eredményeket.

Az EEG az agy által termelt elektromos jeleket méri, hogy segítsen diagnosztizálni vagy megvizsgálni bizonyos neurológiai állapotokat, például a rohamokat és a memóriavesztést.

Az orvosok éppen a férfit figyelték a korábbi rohamai miatt, amikor a szíve hirtelen leállt.

A tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a férfi szívrohamát megelőző 15 másodpercben az EEG-vizsgálat gamma-oszcillációnak nevezett nagyfrekvenciás agyhullámokat mutatott ki, amelyekről úgy gondolják, hogy szerepet játszanak az emlékek létrehozásában és előhívásában.

Nagyon nehéz egyetlen eset alapján állításokat tenni, de azt gondoljuk, hogy közvetlenül a halál előtt és közvetlenül a szív leállása után olyan jeleket észlelünk, mint amilyenek az egészséges embernél történnek, amikor álmodik, emlékezik vagy meditál

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Ajmal Zemmar az Insidernek.

Greyson szerint egy ilyen aktivitás segíthet megmagyarázni, hogy az emberek mi okból látnak furcsa emlékképeket.

Ezenkívül az NDE-jükre emlékezni próbáló emberek EEG-vizsgálatai is több támpontot adnak arra vonatkozóan, hogy mit tesz egy halál közeli élmény az emberi aggyal.

Amikor az emberek felidéznek egy NDE-t, az agy fokozott aktivitást mutat számos különböző részen, például azokban, amelyek az emlékezethez, a látáshoz, a halláshoz és az érzelmekhez kapcsolódnak

– mondta Greyson.

Dr. David San Filippo, a National Louis University docense és a halálközeli élmények kutatója elárulta, hogy patkányokon végzett tanulmány szerint az a túlnyomóan pozitív élmény, amelyről az emberek az NDE-k kapcsán beszámolnak, az agyban felszabaduló szerotonin áradattal függhet össze. Nagy valószínűséggel az agy ezt a módot választja arra, hogy fokozatosan felkészítse a testet a halálra az eufória és a fájdalomcsillapítás érzésének kiváltásával.

A különböző korcsoportokban és a különböző országokban élő emberek között az NDE-kről szóló beszámolók feltűnően hasonlóak, különösen ami a spirituális istenséggel való találkozást vagy a földi életnél nagyobb dolog részének érzését illeti. Ugyanazt a történetet halljuk. Lehet, hogy kulturális vagy spirituális hiedelmek alapján különbözik, de alapvetően ugyanaz. Ez arra enged következtetni, hogy a halálközeli élmény egy transzperszonális dolog, amely az agyon kívül történik

– tette hozzá San Filippo.

Bár a NDE-k kutatása kihívást jelent, mert nehéz megjósolni őket, a jelenség jobb megértése új terápiákat és kezeléseket eredményezhet a végstádiumú betegségekkel küzdő emberek és szeretteik számára.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk