diéta az edzőteremben
A gyümölcsben található molekula megakadályozza a súlygyarapodást, jelentősen csökkenti az elhízás és a cukorbetegség kockázatát – az okáról a kutatók azonban csak találgatnak.

A nobiletin – a mandarinban és a narancsban található citrusfélék flavonoidja – fokozhatja a fogyást, csökkentheti az elhízást, és megállíthatja a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

Egy 2020-as tanulmány a nobiletin nevű citrusflavonoid hatását vizsgálta egerekben, akiket magas zsírtartalmú és koleszterinszintű diétán tartottak – számol be a kutatásról a PsyBlog.

A kutatók azt találták, hogy a nobiletin beadása után az egerek elkezdtek fogyni.

A tanulmány szerint az állatok karcsúbbak voltak, jobban reagáltak az inzulintermelésre, alacsonyabb volt a vércukorszintjük és a vérzsírszintjük, mint a többieknek.

Az egereken végzett korábbi vizsgálatok is már kimutatták, hogy a citrusfélék flavonoidjai, mint a nobiletin és a naringenin, képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázati tényezőit és a 2-es típusú cukorbetegséget.

Megmutattuk, hogy olyan egereknél, amelyeknél már az elhízás összes negatív tünete fennállt, a nobilitin segítségével visszafordíthatjuk ezeket a tüneteket, sőt elkezdhetjük visszafejleszteni az artériákban a plakkok felhalmozódását, az úgynevezett ateroszklerózist.

– mondta Murray Huff, a tanulmány társszerzője.

A kutatócsoport azonban arra nem tudott választ adni, hogy hogyan képes a nobiletin kiváltani ezeket a pozitív egészségügyi hatásokat.

Szerintük a nobiletin molekula talán az AMP-kináz (AMPK) útvonalat segíti a szervezetben. Az AMPK a szervezetben lévő zsírral foglalkozik, és „eldönti", hogy a zsírt égesse el energiaként, vagy hagyja abba a zsírtermelést. A nobiletin azonban még akkor is hatásos volt, amikor a kutatócsoport olyan genetikailag módosított egerekbe fecskendezte be, amelyek szervezetében nem volt AMPK.

Így a kutatók még mindig csak találgatnak.

Ennek ellenére klinikai szempontból az eredmények még mindig fontosak.

Az elhízás és az ebből eredő metabolikus szindrómák hatalmas terhet jelentenek egészségügyi rendszerünk számára, és nagyon kevés olyan beavatkozásunk van, amelyről kimutatták, hogy hatékonyan működik. Továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk az új terápiás szerek felfedezésére

– összegzett Huff


A figyelmetekbe ajánljuk