kávé a repülőtéren

Illusztráciió

Egy 1975-ös gyilkosság oldódhat meg egy kávéscsésze segítségével

Közel 47 évvel később tartóztattak le egy férfit egy eldobott kávéscsészének és a géntechnológiának köszönhetően.

A pennsylvaniai Lancaster megyében jelentették be, hogy a hatóságok letartóztatták és megvádolták a 68 éves David SinopolitLindy Sue Biechler 1975-ös meggyilkolása miatt.

A sajtótájékoztatót vezető Heather Adams Lancaster megyei kerületi ügyész szerint az ügyet „a DNS, pontosabban a DNS-geneológia segítségével oldották meg". Adams azt is hozzátette, hogy a hatóságok valószínűleg soha nem oldották volna meg az ügyet.

1975 decemberében Biechler – aki akkor 19 éves volt és a pennsylvaniai Manor Townshipben élt – elment otthonról elintézni pár dolgot. Később a nagynénje és nagybátyja megállt nála este, de a nőre a padlón találtak rá, vérző testtel, több szúrt sebbel.

Annak ellenére, hogy a nyomozók számos tippnek jártak utána, mintegy 300 embert hallgattak ki és egy munkacsoportot is létrehoztak, az ügyben nem történt érdemi előrelépés.

Egészen 1997-ig kellett várni, amikor a Biechler alsóneműjéből kinyert mintán sikerült megerősíteni, hogy spermát tartalma. A minta eljutott Cece Moore-hoz, a Parabon NanoLabs nevű bűnüldözési vállalkozónál dolgozó genealógushoz, aki már korábban is segített megoldani hasonló kihűlt ügyeket.

A DNS-minta elemzésével és a bevándorlási minták átböngészésével Moore megállapította, hogy a DNS tulajdonosának felmenői valószínűleg egy olaszországi városban éltek.

Bírósági feljegyzések, újságarchívumok és más források segítségével Moore megvizsgálta a bűncselekmény idején a környéken élő 2300 olasz felmenőkkel rendelkező lakost, és megállapította, hogy Sinopoli a legvalószínűbb gyanúsított.

A bűnüldöző szervek a tipp nyomán felfedezték, hogy Sinopoli ugyanabban a komplexumban lakott, mint Biechler.

Egy tisztviselő ezután szerzett egy Sinipoli által eldobott kávéscsészét egy repülőtérről. A csészén lévő DNS-ről pedig kiderült, hogy egyezik a bűncselekmény helyszínén talált DNS-sel, ami Sinopoli letartóztatásához vezetett.


A figyelmetekbe ajánljuk