Egy DNS-szerkezet.

Rossz hír a betörőknek: DNS-mintákat érintkezés nélkül is hagyhatunk magunk után

A Flinders Egyetem tanulmánya szerint egy személy anélkül is képes DNS-t hagyni egy felületen, hogy közvetlenül hozzáérne, emellett minél hosszabb időt tölt valaki egy helyiségben, annál valószínűbb, hogy „nyomot" hagy maga után.


A Forensic Science International: Genetics című folyóiratban megjelent tanulmány - amelyet Lucas Puliatti, a Flinders University egyik legnevesebb kutatója vezetett - azt vizsgálta, hogy az emberek mennyi DNS-t hagynak maguk után különböző távolságok és időtartamok alatt – írja a Phys.org

A DNS-gyűjtőlemezeket az egyének íróasztala köré helyezték el 0,5 és 5 méter közötti távolságban, és egy naptól hat hétig terjedő időszakra hagyták ott, mielőtt a DNS mintát begyűjtötték és a profilt elkészítették volna.

Anélkül, hogy bárki közvetlenül hozzáért volna a gyűjtőlemezekhez, már egy nap után több személytől származó mintát találtak, és a DNS-profilok annál erősebbek voltak, minél közelebb voltak a lemezek egy személyhez, és minél tovább maradtak kint.

A társszerzők, Dr. Oliva Handt a Forensic Science SA és Dr. Duncan Taylor a Flinders University's College of Science and Engineering and Forensic Science SA munkatársai szerint a tudomány fejlődése révén a DNS-profilok már nagyon korlátozott számú mintából is létrehozhatók.

Ez megkérdőjelezi, hogy az emberek DNS-e hogyan kerülhet bizonyos felületekre, és ezt a kérdést meg kell értenünk, ha a DNS-bizonyíték hasznos lesz a rendőrség számára a nyomozás során, vagy a bűncselekményt tárgyaló bíróságok számára. Előfordulhat, hogy valaki úgy hagyta el a DNS-ét, hogy megérintett valamit, de a kutatásunk azt mutatja, hogy az is előfordulhat, hogy az adott személy pusztán a közvetlen közelben tartózkodott.

- mondja Dr. Taylor.

Az eredmények azt mutatták, hogy a távolság és az idő voltak a legfontosabb tényezők a DNS mennyiségével kapcsolatban.

Az irodai íróasztaloktól két méteren belül elhelyezett „edények" gyűjtötték a legtöbb DNS-t, míg a négy méteren túliak nagy valószínűséggel egyáltalán nem gyűjtöttek semmit.

Az időt tekintve a tanulmány azt mutatta, hogy minél hosszabb ideig tartózkodott egy személy egy felület közelében, annál valószínűbb volt, hogy a DNS-ét kimutatták, és az idő múlásával a lerakódott mennyiség is nőtt.

A szerzők szerint a tanulmány nem csak annak megértésében segít, hogy miként kerülhet a DNS az adott helyre a bűncselekmény során, hanem rámutat a keresztszennyeződés elkerülésének fontosságára is.

Nem kell sok ahhoz, hogy a DNS-t hátrahagyjuk, és ez a tanulmány rámutat a törvényszéki laboratóriumokban használt összes egyéni védőfelszerelés, például maszkok és kesztyűk fontosságára

- fejtette ki Dr. Taylor.

A figyelmetekbe ajánljuk