hegymászó expedíció
Getty Images

Robert F. Kennedy (balról a második) szenátor egy küldetés előtt pózol Washburn (jobbról a második) csapatával

85 év után bukkantak rá az elveszett fényképezőre egy gleccseren

Tűt kerestek a szénakazalban, de végül második próbálkozásra sikerült megtalálniuk az elveszett tárgyakat.

1937-ben a legendás amerikai légi fotós és térképész, Bradford Washburn felfedező rengeteg felszerelése veszett oda, amikor egy expedíció során zord időjárási körülmények csaptak le rá a kanadai Yukon territóriumában.

85 év után, most augusztusban viszont egy tudósokból és hegymászókból álló csoportnak sikerült megtalálni a Walsh-gleccser jegébe temetett, régen elveszett történelmi tárgyakat – írja a Business Insider.

Bradford Washburn és a felesége 1988-ban

Getty Images

1937-ben Washburn és felfedezőtársa, Robert Bates a Mount Lucaniát tervezte megmászni, de olyan rossz időjárásba botlottak, hogy mindent maguk mögött kellett hagyni. Végül 2022 áprilisában Griffin Post profi síelő háromhetes expedícióra indult társaival, hogy megkeressék az elveszett tárgyakat. Post ezt ahhoz hasonlította, mintha valaki tűt keresne a szénakazalban, hiszen egy „gleccserrel 85 év alatt sok minden történhet".

Hogy merre mozoghattak el a fényképezők abban Dora Medrzycka, az Ottawai Egyetem gleccserkutatója segített, a lehetséges helyek felkutatásában pedig Washburn expedíciójából fennmaradt fotók segítettek. A csapat a régióba érve gyalogosan, sílécen és snowboardon keresgélt, és ugyan volt ötletük, hol kezdjék a keresést, kidolgozott terv nem volt.

Végül a tavaszi expedíció sikertelen is lett, de a kutatócsapat visszatért a hegyre augusztusban is.

Kulcsmomentum volt, hogy a nyári utazás utolsó előtti napján Medrzycka új elmélettel állt elő arról, hogy hol lehetnek a leletek. A gleccserek általában évről évre állandó sebességgel mozognak, de a Walsh-gleccser egy ritka „feltörő" gleccser, mondta Medrzycka , ami azt jelenti, hogy néhány évtizedenként egy-két évig gyorsabban mozog.

Az új becslése alapján végül megtalálták a tárgyakat, nagyjából 22 kilométerre onnan, ahol azok 85 évvel ezelőtt elvesztek.

A leleteket végül régészek emelték ki hetekkel később, és ott volt többek között Washburn Fairchild F-8 légi kamerájának jelentős részére is, de túrabotokat és sátrakat is találtak.

A kutatók beazonosították, hogy a tárgyak a fotós küldetéséről maradtak fent, most azon vannak, hogy a fényképezőben lévő fotókat valahogy megmentsék.

A felfedezés nemcsak az expedíció történetének megismerése és a leletek miatt fontos: a gleccserek mozgásának alaposabb megértésében is segíthet.


A figyelmetekbe ajánljuk