Mount Vernon
Fotó: Shutterstock

250 éve eltett gyümölcsök kerültek elő George Washington házából

Az Amerikai Egyesült Államok alapító atyja és első elnöke, George Washington egykori rezidenciája, Mount Vernon máig képes meglepni a régészeket. Az épület padlódeszkái alatt nemrégiben közel 30 üveg tartósított, szinte tökéletes állapotban lévő meggyet és bogyós gyümölcsöt találtak a kutatók, írja az IFLSCience.


2024 májusában a Mount Vernon állagőrzésére irányuló kezdeményezés, a Mansion Revitalization Project keretében dolgozó régészek a kúria pincéjében két sértetlen, a 18. századból származó palackot fedeztek fel.

Ugyanez a csapat most további 35 üvegpalackot emelt ki a ház pincéjéből. Az edények vélhetően körülbelül 250 évesek, ami viszont igazán meglepő: közülük 29-et tökéletes állapotban találtak meg, a bennük lévő gyümölcsökkel együtt.

A palackokat rendkívüli óvatossággal távolították el a kutatók, erre pedig jó okuk volt.

Ezek a leletek valószínűleg az amerikai forradalom előtti idők óta nem láttak napfényt, talán elfelejtették őket, amikor George Washington elhagyta Mount Vernont, hogy átvegye a kontinentális hadsereg parancsnokságát

– mondta Doug Bradburn, a Mount Vernon elnök-vezérigazgatója.

Ez azt jelenti, hogy az üvegek rendkívül törékenyek, és a legnagyobb gondosságot igénylik.

A palackok tartalmának megismerése érdekében a csapat szorosan együttműködik az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával. Bár a vizsgálat még a kezdeti szakaszban van, eddig 54 meggymagot és 23 szárat azonosítottak be, emellett nagy mennyiségű meggypépet is találtak. Az üvegekben bogyós gyümölcsök is vannak, abban viszont még nem biztosak a kutatók, hogy egresről vagy ribizliről van szó.

A meggyszárak mikroszkópos elemzéséből kiderült, hogy a gyümölcsöt ollóval vágták le a fáról, így minden jel arra mutat, hogy jól átgondolt, gondosan előkészített folyamatról van szó.

Ezek a több mint 250 évvel ezelőtt szedett és eltett, tökéletesen konzervált gyümölcsök hihetetlenül ritka lehetőséget nyújtanak arra, hogy bővítsük a 18. századi étkezési szokásokról és az amerikai konyha eredetéről szóló ismereteinket

– mondta Jason Boroughs, a Mount Vernon fő régésze.

A figyelmetekbe ajánljuk