Ez a tévhit lehet a sikeres fogyás ellensége?

A magas fehérje- és szénhidráttartalmú reggeli megnégyszerezheti a fogyást. A fogyókúrázóknak magas minőségű fehérjéket, például tojást, görög joghurtot és sovány húsokat kell a reggelijükbe beépíteniük.


Ne félj a reggeli extra kalóriáktól! Ugyanis a több kalória reggelire való bevitele több mint kétszeresére növeli a fogyást, állapította meg egy tanulmányszámolt be a róla a PsyBlog.

A kutatások azt is megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli csökkenti a magas cukor- és zsírtartalmú ételek iránti sóvárgást, és elnyomja az étvágyat a nap folyamán. Egy másik tanulmány szerint még a reggeli desszert, például egy süti vagy egy szelet csokoládétorta fogyasztása is összefüggésbe hozható a későbbi alacsonyabb inzulinszintekkel és egészségesebb trigliceridszintekkel.

Általánosságban pedig elmondható, hogy azok az emberek, akik a napi kalóriamennyiségüket a nap korábbi szakaszában fogyasztják el, megduplázhatják a fogyást.

A vizsgálatban például a diétázók reggelire egy nagy adag fehérjében és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottak. Ezután a nap hátralévő részében alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrendet tartottak. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy ezt az étrendet követők négyszer annyit fogytak, mint azok, akik egész nap csak a szokásos alacsony szénhidráttartalmú étrend szerint étkeztek.

A tanulmány szerzője, Dr. Jakubowicz elmondta:

A legtöbb fogyókúrás tanulmány megállapította, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend nem jó módszer a testsúlycsökkentésre. Fokozza a szénhidrát utáni sóvárgást és lassítja az anyagcserét. Ennek eredményeként a rövid ideig tartó fogyás után gyorsan visszatérhet az elhízás.

Az összes étkezés közül a reggeli a legfontosabb a nap folyamán, de az amerikai fiatal felnőttek 60 százaléka kihagyja. A reggeli kihagyása gyakori, különösen a tizenévesek körében, akiknél ez a szokás szorosan összefügg a súlygyarapodással, a megnövekedett BMI-vel és az elhízással.

A figyelmetekbe ajánljuk