csillagok

Ez történik a Földdel, ha összeütközik egy fekete lyukkal

Az esélyek csekélyek, de a következmények pusztítóak lennének. Íme, mi történne, és hogyan kerülhetjük el.


Bár az Univerzumban, beleértve a saját galaxisunkat is, rengeteg fekete lyuk található, annak az esélye, hogy valamelyikük becsapódik a Földbe, hihetetlenül kicsi. A Tejútrendszerben becslések szerint 400 milliárd csillag található, és bár maguk az egyes csillagok is nagyok, a csillagok közötti távolságok óriásiak nemcsak a méreteikhez, hanem még az általuk lehorgonyzott csillagrendszerek méretéhez képest is. A Földre a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha egy elhaladó csillag megzavarja az Oort-felhőt, és egy potenciális bolygógyilkost küld felénk.

A távoli jövőben azonban szinte biztosra vehető, hogy a galaxisunkban lévő objektumok gravitációs tánca a csillagrendszerekben található legtöbb bolygó kilökődéséhez fog vezetni. A fekete lyukakat nehezebb észlelni, mert nem bocsátanak ki fényt, de a létezésük és a galaxisban való mozgásuk mögött álló fizika azonos. Az ok egyszerű: az Univerzumban, különösen a mi galaxisunkban, szinte minden fekete lyuk egy már létező csillagból keletkezett. Igen, vannak szupermasszív fekete lyukak, de azok szinte kizárólag a galaxisok középpontjában találhatók, mi több tízezer fényévre vagyunk tőlük.

Valójában, ha csak egy fekete lyuk és a Föld közötti ütközésre gondolunk, az esélyek elenyészőek: körülbelül 1:40 milliárdhoz a Föld történelme során, és körülbelül 1:1020-hoz (vagy kiírva 1:100 000 000 000 000 000 000 000 000 000-hoz) minden egyes év múlásával, vagyis annak az esélye, hogy háromszor egymás után megnyerjük a lottó jackpotot. Természetesen egy fekete lyuknak nem kell összeütköznie veled ahhoz, hogy veszélyt jelentsen. Ha elég közel kerül hozzád, akkor igen: gravitációsan tönkreteheti a pályádat, teljesen kilökhet a csillagrendszeredből, vagy akár szét is spagettizhet, amikor az árapály erők teljesen széttépik a bolygót.

Ezektől a dolgoktól óvakodni kell, de szerencsére egy fekete lyuknak rendkívül közel kellene kerülnie ahhoz, hogy bármelyik ilyen problémát okozza. A fekete lyuknak elég közel kellene kerülnie a Földhöz ahhoz, hogy a Napéhoz hasonló gravitációs erőt fejtsen ki, de ne feledjük, hogy a gravitáció a távolság négyzetével csökken. Még egy olyan fekete lyuknak is, amely 100-szor olyan tömegű, mint a Nap, vagyis nagyobb tömegű, mint a galaxisban lévő fekete lyukak 99%-a , körülbelül 10 csillagászati egységnyi távolságra kellene megközelítenie a Földet ahhoz, hogy gravitációs ereje felvegye a versenyt a Nappal.

Bár pici az esélye, csillagászatilag lehetséges, és tekintve, hogy a Tejútrendszerben 400 milliárd csillag van, az 1:400 millióhoz való esély azt jelenti, hogy egy fekete lyuk valószínűleg 1000 csillagrendszert kapott el bolygónk létezése során. Az egyetlen dolog, ami megmenthetne minket egy közeledő fekete lyuktól, az éppen az a jelenség, amit megpróbálunk elkerülni: a Naprendszerünkben lévő bolygók pályájának jelentős gravitációs zavarása. Ha ez a forgatókönyv valósággá válna, akkor az egyetlen ésszerű lépés az lenne, hogy a bolygónkon fennmaradó élet több milliárd éves töretlen sorozata után vagy elhagyjuk a Föld űrhajót, vagy más módon beletörődünk abba, hogy a hajóval együtt elsüllyedünk.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk