woman wearing gillie suit holding sniper rifle

Egyre több tinédzsernek van lőfegyvere az Egyesült Államokban

Készült egy tanulmány, ami megvizsgálta, hogy tinédzserek mely csoportjainál az elmúlt évekhez képest nőtt, vagy visszaesett a fegyvertartás.


A Boston College Lynch School of Education and Human Development kutatóintézetének friss tanulmánya a serdülőkori kézifegyverhasználat gyakoriságának változását vizsgálja 2002-2019 között. Az eredmények egészen érdekes tendenciákat mutattak ki.

Ebben az időszakban a kutatók azt találták, hogy a 12-17 éves serdülők körében 41%-kal nőtt a fegyverviselés - a legjelentősebb emelkedés a vidéki és/vagy fehér bőrű és/vagy magasabb éves jövedelemmel rendelkező családokból származó tizenévesek körében volt tapasztalható.

Eközben kevesebb fekete tizenéves hord fegyvert (a 2002-es 4%-ról 2019-ben 3,2%-ra csökkent a számuk), míg a spanyolajkú tizenévesek körében a kézifegyverek hordása rövid ideig visszaesett, de egyébként meglehetősen állandó maradt. Egy másik figyelemre méltó adat: a tizenéves lányok körében a vizsgált időszakban megduplázódott a kézifegyverek hordása, 1,1%-ról 2,2%-ra emelkedett. A tizenéves fiúk körében a 2002-2006 közötti 5,5%-ról 2019-re 6,9%-ra emelkedtek a számok.

A tanulmány tanulsága az, hogy a serdülők kézifegyverrel való fegyverviselése növekszik, a fiatalok bizonyos alcsoportjai között koncentrálódik, és a szociodemográfiai csoportok közötti fegyverviselési minták idővel megváltoztak. A serdülőkori fegyverviselés kockázatát kezelő programokat a különböző serdülők sajátos szociokulturális és helyhez kötődő aggályaihoz kell igazítani.

Eközben a lőfegyverrel összefüggő halálesetek nemrégiben felváltották az Egyesült Államokban a gépjárműsérüléseket az amerikai gyermekek és serdülők körében a vezető halálozási okok között, csak 2019 és 2020 között 30%-os növekedést mutatva. Az adatokat a 2002 és 2019 között évente végzett, ismétlődő keresztmetszeti, országos reprezentatív felmérésekből, a National Survey on Drug Use & Health (Nemzeti felmérés a kábítószer-használatról és egészségről) című felmérésből nyerték a kutatók.

A vizsgálati minta 12-17 éves serdülőkre terjedt ki. Logisztikus regressziós modellekkel becsülték meg a múlt évi kézifegyverhasználat előfordulását a kohorsz és a szociodemográfiai alcsoportok között. A négyszeres kohorszok és más változók közötti kölcsönhatások feltárták a prevalencia arányok szociodemográfiai változékonyságát az idő múlásával.

(Forrás: Boing Boing)


A figyelmetekbe ajánljuk