szomorú nő

Ezért hajlamosabbak a nők a depresszióra és a szorongásra

A kulturális és szociális tényezők mellett biológiai okai is vannak a férfiak és a nők eltérő reakciójára, ha egy negatív inger éri őket.

Egy tanulmány szerint a nők erőteljesebben reagálnak a negatív ingerekre, mint a férfiak, akik ezzel szemben hajlamosabbak „racionalizálni" a negatív eseményeket – olvasható a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

Az eredményeket a kutatók agyi szkennelésekből állapították meg, ahol kritikus különbségek mutatkoztak az agyműködésben: a férfiak és nők agyának érzelmi régiója nagyban eltért egymástól.

A nők nagyobb érzelmi reakcióképessége sok mindent megmagyarázhat, például azt, hogy a férfiakhoz képest kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban és szorongásos zavarokban

– mondta Adrianna Mendrek, a tanulmány társszerzője.

Az agyszkennelés alatt a résztvevők pozitív, negatív és semleges hangulatú képeket néztek, amiből kiderült: a nőkből nagyobb érzelmi hatást váltottak ki a negatív fotók.

Azonban minél több tesztoszteron volt mind a férfiak, mind a nők szervezetében, annál kevésbé reagáltak érzelmesen a rossz hangulatú képekre.

Más szóval: a „nőiesebb" férfiak ugyanúgy dolgozták fel a negatív képeket, mint a nők – a „férfiasabb" nők pedig hasonlóan viselkedtek, mint a férfiak.

A vizsgálat legfontosabb megállapítása azonban az agyműködésben mutatkozó különbségek voltak.

Mint kiderült, a férfiaknál erősebb volt a kapcsolatot az amigdala és a dorzomediális prefrontális kéreg (dmPFC) között.

A területek közötti erősebb kapcsolat a férfiaknál arra utal, hogy a negatív érzelmek kezelésében inkább analitikus, mint érzelmi megközelítéssel rendelkeznek.

A tanulmány szerzői szerint lehetséges, hogy a nők hajlamosabbak az ilyen ingerek által kiváltott érzésekre összpontosítani, míg a férfiak a negatív érzelmekkel szemben inkább passzívak maradnak, megpróbálják elemezni az ingereket és azok hatását.

A kutatók a jövőben azt fogják vizsgálni, hogy a férfiak és a nők agya hogyan reagál a különböző negatív érzelmekre (például félelem, szomorúság és düh). Emellett megnézik, mekkora szerepe lehet a reakcióban a menstruációs ciklusnak.

A figyelmetekbe ajánljuk