partra vetett delfin

Szomorú elmelét: ezért vetődhet a partra rengeteg delfin

A delfinek különösen intelligens állatok, ezért szinte teljesen érthetetlen, hogy miért kötnek ki oly sokan – akár egész csoportok – tehetetlenül a parton. Azonban egy új kutatás komor magyarázattal állt elő: a partra vetett delfineket egy demenciában szenvedő vezér vezeti a vesztükbe.


A European Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány állítólag az eddigi legátfogóbb kutatás az odontocetes néven ismert fogascetek demenciájáról. A tudósok 22 partra vetett delfin agyát vizsgálták meg, és közülük négynél az Alzheimer-kór tüneteit fedezték fel.

A legfőbb ilyen jelek között az amiloid-béta plakkok jelenléte volt, amelyekről úgy gondolják, hogy a halálos és még mindig rejtélyes Alzheimer-kór okozója, de mindenesetre a legegyertélműbb ismertetőjele.

Ez is érdekelhet: A kardszárnyú delfinek hadat üzentek a hajóknak

Ezek jelentős eredmények, amelyek most először mutatják ki, hogy az odontocetesek agyának patológiája hasonló a klinikai Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyához

– nyilatkozta Mark Dagleish, a Glasgow-i Egyetem patológusa, a kutatás vezetője.

Embereknél az Alzheimer-kór a kognitív funkciók jelentős romlását okozza, ami rontja az érintettek beszédkészségét, memóriáját, szeretteik felismerését és az alapvető feladatok elvégzésének képességét. Dagleish azonban óva int attól mindenkit, hogy közvetlen összehasonlítást tegyenek az emberi tünetek és az Alzheimer-kór, valamint a delfinek állapota között.

Bár ebben a szakaszban csábító a feltételezés, hogy ezeknek az agyi elváltozásoknak a jelenléte az odontocetáknál is jelen van, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük, mi történik ezekkel az állatokkal

– tette hozzá.

Mindazonáltal az eredmények jelentős mértékben alátámasztják a „beteg vezető" elméletet, amely szerint a delfinek olyannyira társas állatok, hogy az egészséges csoportokat is egy hanyatlóban lévő vezér vezeti a halálba.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az Alzheimer-kór még az embereknél sem teljesen ismert, nemhogy a vadon élő állatoknál. Még az az uralkodó elmélet is, hogy az amiloid-béta plakkok valamilyen módon felelősek vagy jelzik a betegséget, ingatag lábakon áll.

Ez is érdekelhet: A fütyült nyelvek alkalmasak lehetnek arra, hogy delfinekkel kommunikáljunk

Lenyűgöző, hogy az idős delfinek agyában olyan változásokat találtunk, amelyek hasonlóak az emberi öregedéshez és az Alzheimer-kórhoz. Ám az, hogy ezek a kóros változások hozzájárulnak-e az állatok parta vetődéséhez, érdekes és fontos kérdés a jövőbeli munka szempontjából

– mondta Tara Spires-Jones, a tanulmány társszerzője, az Edinburgh-i Egyetem Agykutató Központjának igazgatóhelyettese.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk