A kalcium semmit nem ér darázscsípés esetén, de van, ami igen

A kalcium semmit nem ér darázscsípés esetén, de van, ami igen

Pánik helyett figyeljünk, és kerüljük a mezítlábas járkálást. A darázscsípés utáni első 30 perc a kritikus, de ha nincs a csípés körül 10 centimétert meghaladó piros folt, akkor nem kell feltétlen mentőt hívni.

Nem volt olyan nap az elmúlt hetekben, amikor a somogyi mentősökhöz ne érkezett volna riasztás darázscsípés miatt. Pár napja a közösségi oldalukon hívták fel a figyelmet arra, hogy megfelelő gyógyszeres beavatkozás nélkül akár halálos is lehet a csípésre adott válaszreakció – olvasható a Vince cikkében, ami a sonline.hu írását szemlézte a témában.

Kiemelték:

rovarcsípés esetén a súlyos allergiás reakció a legtöbb esetben 30 percen belül kialakul.

A csípés helyén keletkezett fájdalom, pirosas elszíneződés, duzzanat normális reakció, de ha az egész testen jelentkeznek kiütések, fulladásérzés alakul ki a torokban, hányás, hasi fájdalom, hasmenés követi a csípést, az súlyos, életveszélyes anafilaxia kialakulását jelezheti.

Megjegyezték:

az összes kalciumtartalmú készítmény hatástalan, súlyos esetben az egyetlen életmentő gyógyszer az adrenalin.

A darázsszezon tetőzése okán a sonline.hu felkereste Lévai Szabolcsot, aki nyolc éve foglalkozik darázsirtással.

Kedden egy gálosfai családi házhoz hívták ki.

Az idei nyáron azt tapasztalom, hogy nagyon elszaporodtak a hagyományos darazsak, és óriási fészkeket építenek, főként a tetőszerkezetek alatt

– mondta a darázsirtó.

Hozzátette: nagy nyomással juttat be egy speciális porkészítményt az érintett területre, amely abban az évben biztosan távol tartja a darazsakat.

Lévai szerint az utóbbi években az enyhe telek miatt szaporodtak el a darazsak, a nyári hónapokban naponta különösen sok hívás érkezik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad felelőtlennek lenni és nekiállni házilag a darázsirtásnak.

Védőfelszerelés, megfelelő szakértelem, illetve eszközök nélkül könnyen pórul járhat az ember, mert hatalmas darázsfészkekkel találkozhat. A legveszélyesebbek pedig a lódarazsak.

– tette hozzá.

Ne pánikoljunk, hanem figyeljünk! Ne járjunk mezítláb!

– tanácsolta szintén a sonline.hu cikkében Gesztes Éva.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke társaival egész nyáron a balatonlellei bázisukról indul a turisták és a helyiek megsegítésére.

A kalcium hatástalan a rovarcsípés esetén, antihisztamin-készítmény nyújthat segítséget. Ha a csípés nem a nyakon, a szájon van, és körülötte nincs 10 centimétert meghaladó piros folt, akkor nem kell mentőt hívni. Ám ha fulladás jelentkezik, azonnal segítséget kell kérni – emelte ki a gyermekmentő. Hozzátette: életveszélyes anafilaxiát egyébként hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat, a többi rovar csípése jórészt csak ártalmatlan, helyi reakciót vált ki.


A figyelmetekbe ajánljuk