Banánok.

Minden alkalommal, amikor meghámozol egy banánt, és kidobod a héját, egy tápláló alapanyagtól fosztod meg magad.


Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, szárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékárut készíthetünk belőle, amelynek ugyanolyan finom, ha nem jobb az íze, mint a búzaalapú termékeknek.

Hacsak nem vagy a vegán főzőblogok elkötelezett olvasója, valószínűleg még sosem gondoltál arra, hogy banánhéjjal süss vagy főzz. Pedig nemcsak hogy teljesen biztonságos, de a tudósok azt is bebizonyították, hogy tényleg jót tesz neked.

Amikor a kísérleti termékeiket ízlelgették, a fogyasztók arról számoltak be, hogy ugyanolyan elégedettek voltak az ízekkel, mint a héj nélküli cukros sütikkel.

Ráadásul bőséges adag ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is kapsz. A banánhéjjal dúsított, a vizsgálatban készült cukros sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.

A túl sok banánhéjliszt hozzáadása azonban kissé barnás és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg a sok extra rosttól. Ellenben amikor 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek a tételek, a sütik állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el.

Bónuszként az áruk szobahőmérsékleten három hónapig is jól eltarthatóak a polcon.

Bár a tanulmány csak a banánhéj hozzáadásának következményeit vizsgálta a sült süteményekhez, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjliszt használatát tészták esetében is érdemes lehet megfontolni.

Tavaly például egy banánhéjas süteményről szóló tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket ad a sütött terméknek, valamint tápanyagtartalom-növelő hatása is volt.

Egy 2016-os kutatás pedig azt találta, hogy a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a sült kenyeret.

A gyümölcs héjának fogyasztása nem csak egészséges, de segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást is. A banán súlyának körülbelül 40 százaléka a héjában van, és a legtöbbször ezt a tápanyagokban gazdag héjat egyszerűen kidobják.

Persze, a banánhéj nyersen eléggé haszontalan. De ha jól készítjük el, akkor átkozottul jó íze lehet a banánháj-alapú sütinknek.

Ugyanez vonatkozik más gyümölcsök héjára is, például a mangó héjára, amelyről szintén megállapították, hogy növeli a sütemények antioxidáns-tulajdonságait és javítja az ízét.

Tehát amikor legközelebb lecsupaszítasz egy banánt a benne lévő gyümölcsért, fontold meg, hogy megtartod a héját.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk