aszteroida a föld mellett

Illusztráció

Az év legnagyobb aszteroidája közelít a Föld felé

A NASA által követett objektumok 99 százalékánál nagyobb aszteroida közelíti meg a Földet.

Az Empire State Buildingnél négyszer nagyobb aszteroida tart a Föld felé, ami legközelebb május 27-én lesz a bolygónkhoz – írja a ScienceAlert a NASA Földközeli Objektumokat Vizsgáló Központja (CNEOS) közlése alapján.

Félni azonban nem kell:

a 7335 (1989 JA) nevű aszteroida mintegy négymillió kilométerrel – vagyis a Föld és a Hold közötti átlagos távolság közel tízszeresével – fogja elkerülni bolygónkat.

Mégis, tekintettel az űrszikla hatalmas, 1,8 kilométeres átmérőjére és a Földhöz való – űrmértékben – közelségére, a NASA az aszteroidát „potenciálisan veszélyesnek" minősítette, ami azt jelenti, hogy hatalmas károkat okozna a Földön, ha pályája valahogy megváltozna, és becsapódna a Földbe.

A NASA szerint a 7335 (1989 JA) a legnagyobb aszteroida, amely idén közel kerül a Földhöz. A tudósok becslése szerint az aszteroida körülbelül 76 000 km/h sebességgel halad, vagyis hússzor gyorsabb egy bolygó sebességénél.

Az aszteroida egyike annak a több mint 29 ezer földközeli objektumnak (NEO), amelyet a NASA évente nyomon követ. A NASA szerint a NEO-k minden olyan csillagászati objektumot magába foglal, amely a Föld pályájától mintegy 48 millió kilométeren belül halad el.


Ezeknek az objektumoknak viszont a többsége rendkívül kicsi; a 7335 (1989 JA) nagyobb, mint a NASA által követett NEO-k mintegy 99 százaléka – közölte az ügynökség.


A figyelmetekbe ajánljuk