'Oumuamua

Tudósok szerint érdemes lenne a titokzatos csillagközi aszteroida nyomába eredni

Az 'Oumuamua csillagközi objektum négy évvel a felfedezése után is lenyűgözi a csillagászokat – most néhányan pedig alig várják, hogy közelebbről is megnézhessék.


Ha sikerül közelebbről is megvizsgálni, az örökre megváltoztathatja a körülöttünk lévő világegyetem megértésének módját – állítják a kutatók, akik szerint ez egy remek lehetőség, mivel az olyan objektumok, mint az 'Oumuamua, rendkívül ritkák.

www.flickr.com

Ezért a brit székhelyű, nonprofit Initiative for Interstellar Studies kutatócsoportja azt javasolja, hogy egy űrszondával kétszer kerüljék meg a Földet, majd a Vénuszt, végül a Jupitert, hogy elegendő lendületet nyerjenek ahhoz, hogy a Project Lyra nevű küldetés keretében utolérjék a szokatlan üstököst. A 2028-as indítás után a cél az, hogy az 'Oumuamuával 26 évvel később találkozzanak a csillagközi térben – ez pedig egy rendkívül ambiciózus, de egyben hatalmas tudományos haszonnal kecsegtető feladat.

A tudósok számos különböző hipotézist állítottak fel arra vonatkozóan, hogy valójában miből is áll a hosszúkás, 650 láb hosszú objektum. Ezt azonban nem tudják meg biztosan, amíg nem látják a saját szemükkel. S már csak azért is ideje lenne elkezdeni a tervezést, hiszen az olyan aszteroidák, mint az 'Oumuamua nem gyakran jönnek látogatóba.

Most már tudjuk, hogy egy ilyen küldetés, legalábbis elvileg, megvalósítható. A lehetséges tudományos hozadéka pedig óriási lenne, és alapvetően megváltoztathatná a világegyetemben elfoglalt helyünkről alkotott képünket.

– mondta a Wirednek Adam Hibberd társszerző, aki a projekt szoftverét fejlesztette.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk