angol bulldog

Egy tanulmány szerint az angol bulldogok genetikai tragédiák

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az angol bulldogok tenyésztési gyakorlatát meg kell változtatni a születendő kutyák jövőbeli jólétének biztosítása érdekében.


Az angol bulldogok rendkívül egészségtelenek, erősítette meg a héten megjelent legújabb kutatás.

A tudósok megállapították, hogy ezeknél a kutyáknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki különféle egészségügyi problémák, mint más fajtáknál, illetve egyes betegségek esetében akár több mint 30-szor nagyobb valószínűséggel. A kutatócsoport szerint a bulldogokat azonban még mindig lehetne egészségesebb irányba terelni anélkül, hogy drasztikus intézkedéseket kellene hozni, például teljesen betiltani a tenyésztésüket.

A kutatást az angliai Royal Veterinary College tudósai végezték, akik elemezték a VetCompassból származó adatokat, amely a főiskola által működtetett, folyamatban lévő kutatási projekt, amely országszerte gyűjti az állatorvosi látogatásokból származó információkat.

Több mint 2600 angol bulldog véletlenszerűen kiválasztott orvosi kartonját hasonlították össze 22 ezer nem bulldog leletével.

Azt találták, hogy az angol bulldogoknál évente kétszer nagyobb valószínűséggel fordulnak elő különféle betegségek. És bár kisebb valószínűséggel fordult elő néhány probléma, – például a fogbetegség – összességében sokkal hajlamosabbak arra, hogy a 43 specifikus rendellenességből 24 (55,8%) kialakuljon náluk.

A bulldogoknál 38,12-szer nagyobb eséllyel alakult ki bőrredő-dermatitis – a kutya ráncos pofájának mélyen a zsebeiben lévő gyulladás, amely gyakran fertőzéshez vezet. Emellett 26,79-szer nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek cseresznyeszemben. Ez egy ritka állapot, amely során egy kiálló vörös mirigy alakul ki a szem sarkában, ami sajnos tovább növeli a fertőzések kockázatát.

Más kutatások már régóta jelzik, hogy az angol bulldogok egészségtelenebbek, mint az átlagos kutyák. A szerzők szerint azonban az ő kutatásuk az első, amelyik ilyen nagy mintán hasonlítja össze a fajtát sok más kutyával, ami lehetővé teszi a reprezentativitást. A tanulmány eredményeit Canine Medicine and Genetics című szaklapban tették közzé.

A kutatás legfontosabb megállapítása az, hogy az Egyesült Királyságban háziállatként tartott angol bulldogok egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint a nem angol bulldog kutyáké

– mondta a tanulmány szerzője, Dan O'Neill, a főiskola állategészségügyi epidemiológusa.

Ugyanakkor a rosszabb egészségi állapot nagyobb kockázata nem kizárólag az angol bulldogokra jellemző. A szakértők korábbi munkája hasonló mintázatot talált a mopszoknál. Míg más tanulmányok nagy általánosságban a brachycephalic fajtákat – többek között az angol és francia bulldogokat, a mopszokat és a bostoni terriereket nevezte meg veszélyeztetett fajtának.

(Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk