Rosszul alszol? 3 ital, ami segíthet elaludni
Shutterstock

Rosszul alszol? 3 ital, ami segíthet elaludni

Köztudott, hogy a táplálkozás fontos szerepet játszik az alvás mennyiségében és minőségében egyaránt. Az nem mindig nyilvánvaló, hogy miért van valakinek alvásproblémája, de a legtöbbször a stresszel, a szorongással vagy valamilyen betegséggel függ össze. Van azonban néhány egyszerű dolog, amit kipróbálhatunk annak érdekében, hogy jobban aludjunk.

Jess Bloom táplálkozási szakértő az Expressnek elmondta: az étrendünk nem csak abban játszik nagy szerepet, hogy mennyit alszunk minden este, hanem abban is, hogy milyen minőségű alvást kapunk.

Mivel az általunk fogyasztott italok az étrendünk egy jelentős részét teszik ki, alaposan át kell gondolnunk, hogy mit és mikor iszunk, különösen akkor, ha nehezen alszunk el. Ugyan mindig jó, ha egy egészségügyi szakemberrel beszélünk, de Bloom javasolt pár italt, ami segíthet jobban aludni.

Tej

Shutterstock

A tej a triptofán nevű aminosavat tartalmazza, amelyet a szervezet szerotoninná alakít, egy neurotranszmitterré, amely szerepet játszik az alvásban. A lefekvés előtti tejfogyasztás a triptofán jelenléte miatt elősegítheti az alvást, de fontos megjegyezni: a tej alvásra gyakorolt hatása egyénenként eltérő lehet.

Kamillatea

Shutterstock

Természetes, nyugtató hatása van, amely segíthet ellazítani az izmokat és csökkentheti a szorongást, ami megkönnyítheti az elalvást. A kamillateát gyakran használják természetes gyógymódként álmatlanság és más alvászavarok esetén.

Emellett több kutatás is kimutatta már, hogy a kamillatea valóban javíthatja az alvás minőségét és időtartamát. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik két hétig kamillateát ittak, arról számoltak be, hogy gyorsabban elaludtak és az alvásminőségük is jobb volt, szemben azokkal, akik nem ittak teát.

Citromfűtea

Shutterstock

Frissítő, kellemesen citromos illata van, és gyakran használják természetes gyógyszerként szorongás és alvászavarok esetén.Egyes kutatások szerint a citromfű nyugtató hatással lehet a testre és az elmére, ami segíthet javítani az alvás minőségét. Talán kevésbé népszerű teáról van szó, de a legtöbb szupermarketben és bioboltban könnyen beszerezhető.

Ráadásul a tanulmányok szerint szorongás- és stresszoldó hatása is van, ezért az elalvást is segíti.A figyelmetekbe ajánljuk