pár fekszik az ágyban fordítva

Vége a paplanhúzogatós csatáknak, ha követed ezt a pár jótanácsot.


Egy friss európai kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok a partnerek, akik egy ágyban töltik az éjszakát jelentősen jobban alszanak, hosszabb és stabilabb REM-fázissal. De a rendszeres horkolás, forgolódás, takaróhúzás és az álmatlanság megviselheti mind a kapcsolatot, mind az alvást, és ezáltal az általános fizikai és mentális egészséget is.

Akár a külön ágyban, helységben alvás is segíthet, de ha ezt elkerülnéd, van egy másik módja is a pihenés javításának: a skandináv alvásmódszer. Megmutatjuk az IN cikkének segítségével, ez milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

​Skandináv alvásmódszer

A Dániában, Norvégiában és Svédországban elterjedt gyakorlat szerint a partnerek egy ágyban alszanak, de nem osztoznak a paplanon vagy az ágytakarón. Tanulmányok is kimutatták, hogy azonos paplannal 30 százalékkal nagyobb az alvás megszakítás esélye. A skandináv országok az alvásminőség tekintetében egyébként a legjobbak közé tartoznak, nem hiába. De mik is a skandináv alvásmódszer előnyei?

​1. Megszünteti a lehetséges alvászavarokat

p\u00e1r fekszik k\u00f6z\u00f6s takar\u00f3 alatt

Fotó: Toa Heftiba / unsplash

A nyugodt alváshoz el kell kerülnöd az alvásmegzavaró tényezőket (fény, zajok, mozgás). A töredezett alvás növeli a nappali álmosságot, ronthatja a fizikai és kognitív funkciókat, sőt, később komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat, például magas vérnyomást vagy szívbetegséget. Nehezen elkerülhető az éjszakai elmozdulás, hempergés, ágyból kikelés, amivel könnyű lerántani a takarókat a másikról. A könnyű alvók erre máris felébrednek és frusztráltak lesznek.

Dr. Danielle Kelvas, alvásszakértő így magyarázza az alvás érzékenységének evolúciós okát:

Amikor vadászó-gyűjtögetőkként éltünk a vadonban, alvás közben voltunk leginkább kitéve a ragadozók veszélyének. Ez az oka annak, hogy sokan szorongást vagy töprengést tapasztalnak elalvás előtt, vagy olyan nehezen tudnak elaludni.

​2. Segít fenntartani a megfelelő alvási hőmérsékletet

Az alvás hőmérséklete nagy szerepet játszik a jó alvásban. Ha meleged van, a tested nehezen fog elaludni vagy alvó állapotban maradni, így csökken az alvás minősége. A külön paplanok használata segíthet abban, hogy mindkét ágyban fekvő partner megteremtse a saját, személyre szabott alvási környezetét és hőmérsékletét anélkül, hogy a másikét megzavarná.

​3. Tökéletes kompromisszum

egy p\u00e1r takar\u00f3 al\u00f3l kil\u00f3g\u00f3 l\u00e1bai

Womanizer Toys / unsplash

Külön takarókkal a másik mellett aludni sokkal jobb alternatívának tűnik, mint külön szobában.

​A skandináv alvásmódszer hátrányai

Bár elősegítheti a jó alvást, egyesek szerint az egyik hátránya az intimitásra gyakorolt hatása. Ha mégis kipróbálod, lefekvés előtt kissé fedjétek át a paplanokat, vagy osszátok meg az egyiket, amíg mindketten teljesen készen nem álltok az elalvásra. Az ágyazás is kissé hosszabb folyamat így, de a jobb alvás megéri a fáradtságot. Egy próbát mindenképp megér, ha tényleg szeretnél az együtt alvás minőségén javítani.

A figyelmetekbe ajánljuk