egy kislány eltakarja a szemét
Fotó: Shutterstock

Egy új alváskutatás eredményei megmutathatják, hogy miért látunk szellemeket

Egy új tanulmány szerint azok az emberek, akik alvászavarokat tapasztalnak olyan állapotok miatt, mint az álmatlanság vagy az alvásparalízis, nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy idegeneket vagy szellemeket észlelnek.


A Journal of Sleep Research című szakfolyóiratban nemrég közzétett kutatásban, amelynek nagy, közel 9000 fős mintája volt, a paranormális hiedelmeket − például szellemek, démonok és idegenek észlelését − számos alvásváltozóval hozták összefüggésbe.

A Londoni Egyetem kutatói a demográfiai adatokat, az alvászavarokat és a résztvevők által jelzett paranormális hiedelmeket vetették össze.

Ez is érdekelhet: Ez az oka, ha egyre rémisztőbbek az alvásparalíziseink

Azt találták, hogy azok, akiknek rosszabb volt a szubjektív alvásminősége − beleértve az alacsonyabb alváshatékonyságról, a hosszabb alvási latenciáról, a rövidebb alvásidőről és a fokozott álmatlansági tünetekről szóló beszámolókat −, nagyobb valószínűséggel hittek a különböző paranormális jelenségekben.

Ezek közé tartozott az a hit, hogy a lelkek tovább élnek a halál után, a szellemek, démonok és földönkívüliek létezése a Földön, egyes emberek képessége a halottakkal való kommunikációra, valamint a halálközeli élményekre való hivatkozás a halál utáni élet bizonyítékaként.

Ha tovább olvasnál: A kutatók lassan rájönnek, miért hallják egyesek a halottakat

egy szellem kisl\u00e1ny, kez\u00e9ben macival \u00e1ll az utc\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Az olyan állapotok, mint a robbanófej-szindróma és az izolált alvásbénulás összefüggést mutattak azzal a hiedelemmel, hogy idegenek látogatták meg a Földet − állapította meg a tanulmány. A robbanófej-szindróma olyan állapot, amelyet hangos zajok vagy a páciens fejében bekövetkező robbanás érzékelése jellemez az ébrenlét-alvás vagy alvás-ébrenlét átmenetek során. A kutatók azt is megállapították, hogy az elszigetelt alvásparalízis összefügg azzal a hiedelemmel, hogy a halálközeli élmények a halál utáni élet bizonyítékai.

Amennyiben ezek az eredmények megismétlődnek, az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a bizonytalanság és a határozatlanság (ebben az esetben a bizonytalan hit) szorongáshoz vezethet, ami viszont zavarhatja az alvást

− írták a tudósok.

Az itt kapott eredmények arra utalhatnak, hogy a paranormális dolgokban való hit és a különböző alvási változók között összefüggések vannak, azonban ok-okozati összefüggés még nem állapítható meg. A kutatásban résztvevők önként jelentkező személyek voltak, és nem valószínű, hogy reprezentatívak az általános népességre nézve. Más jelenségeket pedig − amelyek hozzájárulhatnak ezekhez a hiedelmekhez − nem vizsgáltak ebben a kutatásban.

Forrás: Independent


A figyelmetekbe ajánljuk