por, pollen a levegőben
Fotó: Shutterstock

5 tipp, amivel átvészelheted az őszi allergiaszezont

Szüntelen tüsszögés? Orrfolyás? Szemviszketés? Ezek mind a szezonális allergia jelei, most pedig éppen az őszi allergiaszezon idejét éljük. Ennek apropóján összegyűjtöttünk 5 tippet, amivel megkönnyíthetjük a nyűgös hétköznapjainkat.


Az őszi allergiaszezon a parlagfű virágzásával kezdődik: ez augusztustól szeptemberig tartó időintervallumot ölel fel, azonban az éghajlatváltozás miatt még intenzívebbé és hosszabbá válik ez az időszak, amik a későbbiekben rendkívül rossz hatással lehetnek az erre érzékenyekre.

Akik nagyon szenvednek, érdemes antihisztamint a közelben tartaniuk, ha a helyzet igazán rosszra fordulna. Ajánlottak továbbá olyan élelmiszerek, illetve italok, amelyek ugyancsak enyhíthetik az allergiás tüneteket. Addig is, íme néhány plusz tipp az Independent cikkéből, hogy miképp enyhíthetjük a szezonális allergia okozta irritációt.

Legyünk felkészültek! – akár egy alkalmazással, weboldallal

Számos olyan alkalmazás áll rendelkezésre, amely segít nyomon követni a magas pollenszámot. Ilyen a nálunk is elérhető a Plue Labs, az Air Quality & Pollen vagy a Breezometer, amely valós idejű pollentartalmat és levegőminőséget mutat, Magyarországra vonatkozóan is.

Ezt is olvasd el! 5+1 dolog, amit nem tudtál a parlagfűről

Tartsuk csukva az ablakokat!

egy orr\u00e1t f\u00faj\u00f3 l\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

Napsütés és kék égbolt? Természetes, hogy ki akarjuk nyitni az ablakainkat a friss levegőztetés érdekében. Sajnos azonban ez a bosszantó allergéneket is beengedheti. Próbáljuk meg elkerülni az ablakok kinyitását a pollencsúcs idején legalább a késő reggeli és késő délutáni órákban, valamint csukjuk be őket éjszakára is. Olyan esetben pedig, amikor magas pollentartalmú levegőre megyünk ki, ne legyünk restek akár a pollenszemcsék kiszűrésére arcmaszkot használni.

A vazelin is segíthet

A vazelin istenáldása lehet, ha száraz az ajkunk, a szemhéjunk vagy repedezett a bőrünk. Segíthet az orrunk megnyugtatásában és védelmében is. Kenjük be vele mindkét orrlyukat, hogy enyhítse a fájdalmat, és felfogja az orrjáratokba kerülő polleneket.

Ez is érdekes lehet számodra: 4 vitamin, amit muszáj szedned, ha száraz bőrrel küzdesz!

Vegyünk egy hideg zuhanyt!

Ha a szemünk könnyezik, és nem tudjuk abbahagyni a tüsszögést, meneküljünk a hideg folyóvíz alá! Nemcsak a tünetek enyhítésében segít, de érdemes hajat mosni és ruhát cserélni, ha hosszabb időt töltöttünk kinn. Ha nem tudunk éppen zuhanyozni, tegyünk egy hideg arckendőt az arcára, és addig feküdjünk le néhány percre.

A használt teafiltert ne dobjuk ki!

Hozzuk ki a legtöbbet a reggelből: használt teafiltereket vagy uborkaszeleteket hideg borogatásként alkalmazhatunk annak érdekében, hogy enyhítsük a duzzanatot, és megnyugtassuk a fájó, viszkető szemeinket.

A figyelmetekbe ajánljuk