Az allergiában szenvedőknek rémálom lehet a klímaváltozás

A pollenallergiásoknak egy friss tanulmány szerint nagyon ártalmas lehet a klímaválság.


Egy új felmérés szerint Észak-Amerikában a melegebb hőmérséklet miatt az utóbbi három évtizedben nem csak, hogy kitolódott a pollenidőszak, de meg is szaporodott a pollen jelenléte a levegőben. Noha többféle pollen létezik, a pollenidőszak általában kora tavasztól kora őszig tart. Az allergiások körében ez a szakasz náthás tüneteket hozhat magával, ilyen az enyhe hőemelkedés és az orrfolyás. Előfordulhat továbbá orrdugulás, könnyező szem, valamint viszketés az orr és száj körül.

A tanulmányban összehasonlítottak több pollenidőszakot is. Ha az 1990-es időszakot nézzük, a pollenallergiások még húsz napig nyugodtan lélegezhettek. Ennyivel korábban kezdődik ugyanis jelenleg az időszak az egyre sürgetőbb globális felmelegedés miatt. A pollenszezon továbbá tíz nappal tovább tart, ezen kívül 21 százalékkal több pollen van jelen a levegőben mint harminc évvel ezelőtt.

Néhány tanulmány korábban talált olyan bizonyítékokat laboratóriumokban, miszerint a melegebb hőmérséklet rosszabb pollenszezont eredményezhet. Azt is megjósolták már, hogy bizonyos allergiát okozó növények, például a parlagfű, az elkövetkező évtizedekben szélesebb körben elterjednek. Azonban az új eredmények az elsők, amelyek konkrét összefüggést találtak a pollenidőszak változása és az éghajlatváltozás között.

„Eredményeink azt mutatják, hogy az ember által okozott klímaváltozás már rontotta az észak-amerikai pollenszezont"

─ nyilatkozták a szakemberek.

Az egyik vezető kutató, a utahi egyetem biológus munkatársa, William Anderegg szerint a kutatás bizonyíték arra, hogy a jövőben a klímaváltozás ki fog hatni a pollenidőszakokra és a légzőszervrendszer egészségére. Mivel 1990 óta a 2003-2018-as években figyelték meg a nagyobb változásokat, a közeljövőben számíthatunk hasonló egészségügyi hatásokra. Ám nem csak az allergiások vannak veszélyben, a klímaváltozással minden trópusi betegség kockázata megnőtt.

(Forrás: Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk