agy
Van pár egyszerű dolog, amelyek segítenek megvédeni az agyunkat és javítják a memóriánkat.

A Travel Waits cikkébe írt egy vendégcikket Dr. Basima Williams, aki 20 éve ötvözi a hagyományos orvoslást a funkcionális orvoslással. Ezek alapján megosztott pár hasznos tippet. Mutatjuk!

Az orvostudomány fejlődésének és az életmódváltásra összpontosító integratív ellátásnak köszönhetően az emberek tovább és jobban élnek. Az új mérce nem csak a hosszú élet, hanem a vitalitás is, ezért olyan fontos az integratív életmód orvoslás. Arra összpontosít, hogy segítsen az embereknek a legjobb életet élni, és többet tenni abból, amit szeretnek. Miközben hajlamosak vagyunk sokat foglalkozni a fizikai képességekkel, az agyműködés fenntartása és javítása a kirakós játék nagy darabja.

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy vannak egyszerű kis dolgok, amelyeket már most megtehet, és amelyek segítenek megvédeni az agyát és javítani a memóriáját? Miután integratív praxisomban 20 éve ötvözöm a hagyományos orvoslást a funkcionális orvoslással, elég bizonyítékot láttam arra, hogy az alábbi ajánlások nagy változást hozhatnak. De, spoiler alert, a két legfontosabb dolog, amit tehet, hogy aktív maradjon és mozogjon, valamint egészségesen táplálkozzon.

Csökkentsük a cukrot 

A szervezetünket nem arra tervezték, hogy nagy mennyiségű egyszerű cukrot és szénhidrátot fogyasszon. Ha az egészségről van szó, az ételek számítanak. És ha komolyan gondoljuk, hogy jobban éreznénk magunkat, akkor nem lehet megkerülni az egészséges étrend visszaállítását.

Egyik tanulmány a másik után igazolja, hogy a vérben lévő túlzott cukortartalom káros az agyra. Valójában a demenciát „3-as típusú cukorbetegségnek" is nevezik, ami a magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia agyra gyakorolt neurodegeneratív hatására utal.

Olyan egyszerű lépések, mint a „fehér" és feldolgozott élelmiszerek – például a kenyerek, tészták, cukor és fehér rizs – elhagyása segíthetnek a célban. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha „csökkentjük annak a fogyasztását, ami dobozban vagy zacskóban" van.

Ügyeljünk arra, hogy az étrendbe minden nap építsünk be egészséges zsírokat, például avokádót, dióféléket és magvakat. Válasszunk soványabb húsokat, például csirkét, halat és pulykát. És ne felejtsük el megenni a zöldségeket!

Élvezzük a vadon fogott halakat

A lazac, a szardella, a makréla, a szardínia és a hering gazdag omega-3 zsírsavakban. Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a jobb agyműködéshez. Ezekben a halakban emellett alacsonyabb nehézfém-, például higanytartalommal büszkélkedhetnek, amelyek olyan toxinok, amelyek károsan befolyásolhatják az agyműködést. Mindig vadon fogott halat válasszunk, mivel a tenyésztett halaknak gabonát adnak, és nem úszhatnak vagy lehetnek olyan aktívak, mint előbbiek.

Nem árt böjtölni egy rövid időre 

Williams az időszakos böjtölést, az úgynevezett időzített böjtöt javasolja. Ez minden embernél másképp nézhet ki, de a tanácsai szerint érdemes vacsora után abbahagyni az evést, és 14 órán át böjtölni. Ha este 7-kor befejezzük a vacsorát, másnap reggel 9-ig ne együnk többet. Ez a 14 órás éjszakai koplalás lehetővé teszi a szervezet számára, hogy az összes glükózt felhasználja, majd „anyagcsere útján" az energiaforrásokat ketonokra „cseréli". Ezt a folyamatot összefüggésbe hozták a mérhető kognitív markerek javulásával, beleértve a pszichomotoros sebességet, a memóriát és a tanulási képességeket.

A kihagyhatatlan: mozgás 

A testmozgás bármely formája jót tesz az agy egészségének, legyen az túrázás, kerékpározás, gyaloglás vagy futás. Csak mozogjunk.

Ha konkrét edzést keresünk a memória javítására, próbáljuk ki a HIIT-et (magas intenzitású intervallumos edzés). Ha még nem találkoztunk vele, a YouTube-on rengeteg HIIT-videót találhatunk. A legtöbb HIIT-edzést néhány egyszerű módosítással a szállodai szobában vagy a tengerparton is elvégezhetjük.

Aludjunk eleget! 

Aludj 7-8 órát minden éjjel! A jó alvásnak nagyon sok előnye van, de különösen az agy számára. A jó minőségű alvás időt ad az agynak a méreganyagok kiürítésére és az információk rendszerezésére. Biztosan kevesebb agyköddel, nagyobb kreativitással, jobb étvágyszabályozó képességgel és még sok más előnyös dologgal ébredhetünk majd.


A figyelmetekbe ajánljuk