agy

Drámai változást idézhet elő agyunkban az anorexia

A jó hír viszont az, hogy nem teljesen visszafordíthatatlan.


Az anorexia nervosa egy pusztító és potenciálisan halálos étkezési zavar, amely a testet is megviseli. Egy új tanulmány azonban arra is rávilágít, hogy a megfelelő táplálkozás hiánya milyen hatással lehet az agyra, mivel súlyosan csökkenti az agy szerkezetének és egészségének kritikus mértékeit.

Összesen 1648 nő (685 anorexia nervosában szenvedő) 22 különböző helyről gyűjtött agyszkennelése alapján a kutatók az anorexiában szenvedőknél a kérgi vastagság, a szubkortikális térfogat és a kérgi felszín csökkenését találták. Lényegében az agy mintegy összezsugorodik.

A minta nagyságát tekintve ez az eddigi legnagyobb vizsgálat, amely az evészavar és a szürkeállomány közötti kapcsolatot vizsgálta - és ez mutatja, mennyire fontos, hogy az állapotot a lehető legkorábbi stádiumban kezeljük. Az agy méretének és alakjának csökkenése két-négyszer nagyobb, mint az egyéb pszichológiai állapotok, például a depresszió, az ADHD és a kényszerbetegség okozta csökkenések - mondják a kutatók.

Hogy mi okozza ezeket a redukciókat, arra nem tér ki ez a tanulmány, de a mögötte álló csoport szerint a testtömegindex (BMI) és a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségének csökkenése valószínűleg összefüggésben állhat. Vannak azonban reményt keltő jelek is a kutatásban: az agyi szkennelések azt mutatták, hogy az anorexia kezelése, amely jellemzően kognitív viselkedésterápiával jár, esetleg visszafordíthatja az agyban bekövetkezett változások egy részét.

Bár a tudósok nem biztosak abban, hogy mi okozza az anorexia kialakulását, sokkal többet tudunk a hatásairól. Világszerte több millió embert érint, és ez az egyik vezető halálozási ok a mentális egészségügyi problémák miatt. Ahogy egyre több adat érkezik a jövőbeni vizsgálatokból, a tudósok jobban megérthetik, hogy pontosan mi okozza az anorexiás emberek agytérfogatának csökkenését, és hogy milyen neurológiai mechanizmusok állnak a háttérben.

Egyelőre egyértelmű, hogy minél korábban keresik és adják meg a kezelést, annál jobb. Ugyanezeket az itt használt technikákat lehetne használni a kezelések hatékonyságának mérésére is az agyban bekövetkező károsodások tekintetében.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk