Tudatos arcápolás? Így kezdjünk neki!

Több mint nyolc év szakmai háttérrel bátran ki merem jelenteni, hogy van egyetlen probléma, amivel sminkmesterként rendszeresen meg kell küzdenem. Legyen az forgatás, fotózás vagy akár egy egyéni sminkoktatás, mindig azt tapasztalom, hogy vendégeim közel sem fordítanak annyi időt bőrápolásra, mint amennyi szükséges lenne. A szép smink alapja az egészséges bőr – ez viszont koránt sem azt jelenti, hogy azt kenünk rá, amit épp találunk.


Fontos tisztában lennünk bőrünk állapotával, ehhez pedig arra van szükségünk, hogy olyan terméket vegyünk a kezünkbe, ami valóban hidratáltságot eredményez. Építsük bele napirutinunkba az arcápolást, de természetesen kezdjünk mindent az alapoknál.


Víz, víz és víz

Mai rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bőrünk – amellett, hogy legfontosabb funkciója szerint védelmezi szervezetünket a külső behatásoktól – egyik legfontosabb „eszközünk", ha jó első benyomást szeretnénk kelteni. Persze mindenki más bőrtípussal rendelkezik, melynek alapja a genetikába keresendő, a legtöbben elfelejtjük, hogy szervezetünknek és így természetesen arcunknak szüksége van a megfelelő folyadékpótlásra. Isszuk a rengeteg zéró cukortartalmú terméket, hiszen azt gondoljuk, hogy azt lehet és nem árt, ám ez egy óriási tévhit. Arcbőrünknek a megfelelő hidratáltsághoz vízre van szüksége – csak és kizárólag. Hogyan szeretnénk szép és egészséges arcbőrt, ha magunkra sem figyelünk oda?

Akármennyire is hihetetlen, a megfelelő arcápolási rutin prioritási szempontból messze nem olyan fontos, mint a megfelelő folyadék és tápanyag bevitel.

Azt gondoljuk egy fáradt reggelen, hogy „nosza majd a smink megoldja", de valójában ilyenkor csak átverjük magunkat. A legdrágább és legjobb sminktermékek sem képesek csodát tenni. Az arc egy vászon, amire alkotni lehet, kiemelni szépségeit, kendőzni hátrányait.

Sminkmesterként én magam is szakemberek segítségét kértem ki, hiszen kíváncsi volt, hogy saját bőrtípusom, milyen kezelést igényel, mi az, amire igazán szüksége van.

Jernei Alexandra kozmetikus, Reviderm-terapeuta

Mi szükséges az egészséges, szép bőrképhez? 

Jernei Alexandra kozmetikus, Reviderm-terapeuta szerint a tudatos bőrápolási rutin kialakítása nem egyszerű:

„A nem megfelelő termékek használatával többet ártunk, mint segítjük bőrünket. Pontosan ezért fontos, hogy ismerjük bőrtípusunkat és azzal együtt a ránk jellemző bőrproblémákat. Bár sokan azt gondoljuk, hogy a bőrápolást korunk előrehaladtával érdemes elkezdeni, ez valójában nem igaz: a levegő minőségének romlása miatt – melynek hatására rengeteg szennyeződés kerülhet arcunkra is – már a fiataloknak is ajánlott letisztító, nappali fényvédő, valamint éjszakai krémet használni. Ezek segítenek késleltetni a korai bőröregedést, továbbá egészségesebbé teszik bőrünket. 25 éves kor felett már érdemes kiegészíteni ezt a csomagot kicsit erősebb >>katonákkal<< is. "

Szérumok, hámlasztók, maszkok – mind segíthetnek nekünk. Emellett ne feledjük, hogy nem csak akkor kell kozmetikushoz menni, ha valamilyen bőrproblémánk van, hiszen a szakemberek olyan ellátásban részesítik bőrünket, melyeket otthoni eszközökkel nem tudunk elérni."

Talán a legfontosabb szabály, hogy ne féljünk kérdezni. Természetesen nem lehetünk mindannyian tájékozottak, azzal viszont valamennyien tisztában lehetünk, hogy szervezetünknek törődésre van szüksége – arcbőrünk lehet ragyogó, csak foglalkoznunk kell vele.

Szerző: Vörös Eduard, sminkmester

A figyelmetekbe ajánljuk