boy leaning on brown wooden railings

Egy 9 éve tartó kutatás alapján a gyerekkorban elszenvedett mély sérelmeünk a kapcsolataink kárára mehet.


Már 9 éve tart egy kutatás Hollandiában, ami a gyerekkori traumák hatását vizsgálja felnőttkorra. Eddig 2 ezer felnőttet vizsgáltak meg, de az eredmények alapján biztosan kijelenthető, hogy az emberi kapcsolataink minőségének csökkenéséhez vezetnek. Bár már korábban is akadtak kutatások, amik kimutatták, hogy sokkal bizalmatlanabbak a gyerekkori traumán átment emberek, de a mostani ennél tovább megy és kimutatja, hogy egyenesen depresszióhoz vezet.

A kutatásban résztvevő, közel egy évtizedig vizsgált embereknek folyamatosan monitorozták a mentális egészségét, különösen a depresszióra és a szorongásra fókuszálva. Emellett pedig emberi kapcsolataikat is vizsgálták. Az alanyok picit több, mint kétharmadánál tapasztaltak depressziót vagy szorongást.

Többségénél az emberi kapcsolataik is igencsak megsínylették traumájukat. Kevésbé szoros kapcsolatokat alakítottak ki, továbbá problémáik akadtak a másoknak való megnyílásban, illetve a másokat való közelengedésben is. Megvizsgálták, mindezek hogyan hatnak egymásra, melyikből ered a másik, végül hat ívet sikerült felderíteni.

A legjellemzőbb és leggyakoribb esetben a traumából alakul ki depresszió, a depresszió következtében bizalmatlan viselkedésminták alakulnak ki, majd ebből következik a kapcsolatok minőségének romlása.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk