Napindító gondolat – 10.13.
Tisza Kata író, interkulturális pszichológiai szakértő és öregedéskutató szoros kapcsolatot ápol az idővel: a hivatása is minden egyes nap emlékezteti őt a percek szüntelen múlására. Mégis pozitívan, példaértékűen gondolkodik az öregedésről, a témával kapcsolatos nézeteit pedig velünk is megosztotta.

Méltósággal megöregedni. Mi a probléma ezzel a szókapcsolattal?

„Azért nem szeretem a kifejezést, mert csapda. Egyrészt a társadalom dönti el, hogy a te öregedésed kimeríti-e a méltóság fogalmát vagy sem, másrészt nem tudjuk, pontosan mit is értünk rajta. Ez különösen a nőkkel kapcsolatban látványos: ha egy nő „fiatalosan" öregszik, akkor az a vád érheti, hogy nem akarja tudomásul venni az idő múlását; ha viszont „nénikésen", akkor meg azzal támadhatják, hogy elhagyta magát, igénytelen. Ebből következik, hogy sosem tudunk megfelelni a külső elvárásoknak, ha őket hajkurásszuk."

- állítja Tisza Kata a Hamu és Gyémánt Portfólió rovatában, mely az idő kérdéskörét járja körül. Tisza Kata mellett Szilágyi Áron, Huzella Júlia, és Kollár-Klemencz László is megosztották velünk a témával kapcsolatos gondolataikat.

A teljes interjú a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámában olvasható.

Tisza Kata interjú és további érdekességek a Hamu és Gyémánt magazinban!

Feh\u00e9r kezek tartj\u00e1k a Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt magazintMegjelent a Hamu és Gyémánt őszi száma!Hamu és Gyémánt

A Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszáma elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk