szundi

Néhány tipp, ha eleged van a szundigomb nyomogatásából

A szundigomb nyomogatása a mély alvókra, és egyes betegségekkel élőkre a leginkább jellemző. Mit tegyünk, hogy leküzdjük a túlalvást?Túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy kétféle ember létezik: az egyik felébred, amikor szól az ébresztő, a másik többször is megnyomja a szundigombot. De hogyan lehetne legyőzni a szundigomb nyomogatását?

Előfordulhat, hogy azért nem riad fel az ébresztőtől valaki, mert mélyalvó. Dr. Guy Meadows, a Sleeping School (magyarul Alvóiskola) társalapítója és vezetője szerint a kutatások szerint a mély alvóknak több alvási orsója van. Ez az agyi tevékenység egyik formája a nem gyors szemmozgású (NREM) alvás során.

Ezek az alvóorsók „zajcsökkentő eszközként működnek" – mondja Meadows.

Az alvás minősége és mennyisége emellett közrejátszhat még a túlalvásban, különösen, ha következetlen a rutinunk olyan dolgok miatt, mint a műszakos állás.

A testünk kronotípusával összehangolt alvás szintén problematikus lehet. Ide tartozik a bagoly és a pacsirta jelensége. A baglyok általában később fekszenek és később is kelnek, ez is okozhat túlalvást. Dr. Meadows szerint

"Amikor reggel riasztásuk szól, főleg a hajnali órákban, az alvás mélyebb szakaszában vannak, mint azok, akik este hamarabb lefekszenek".

A szívritmus zavarai, az éjszakai rémület, az alvajárás és az alvási apnoe is okozhatnak túl mély alvást a reggeli órákban, főleg, ha gyógyszereket szed rá az illető.

A túlalvás emellett a depresszió igen gyakori tünete. A stressz és a szorongás is vezethet motivációhiányhoz, ami a szundigomb nyomogatásához vezet.

A kapcsolat kétirányú, a rossz alvási szokások ugyanis vezethetnek rossz mentális egészséghez, így depresszióhoz is.

Mi a megoldás? Ha úgy érezzük, a túlalvás összefügg a mentális egészségünkkel, fáradtak és motiválatlanok vagyunk, forduljunk pszichológushoz. Amennyiben más egészségügyi panaszunk van, keressünk fel egy orvost.

Ha nem vagyunk betegek, a rutin megváltoztatása segíthet minket abban, hogy felkeljünk szundigomb nélkül.

"Azzal, hogy lefekszünk és minden nap ugyanabban az időben kelünk, könnyebb reggelente felébredni és elkezdeni a napot"

– ajánlja Dr. Meadows.

A következetes lefekvésen és felkelésen túl az alvásminőségen is érdemes javítani, ide tartozik az is, hogy mindig alszunk 7-9 órányit éjszaka.

A kiegyensúlyozott étrend, a hidratálás és a rendszeres testmozgás emellett mind-mind segíthet a jobb alvásban.

Estefele kerüljük a kávét és a kijelzők használatát. Alakítsunk ki egy jól megszokott reggeli rutint felkelés után, ez segítheti a motivációt. Végül pedig, szerezzünk be egy olyan ébresztőt, ami nagyon hangos, és amin nincs szundigomb.

(Forrás: Health Line)

A figyelmetekbe ajánljuk