Több mint száz tintahalat küld fel az űrbe a NASA

Több mint száz tintahalat küld fel az űrbe a NASA

Tintahalbébiket küld csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amelyeknek fontos szerepe lesz az űrutazás hatásainak vizsgálatában.

Az amerikai űrkutatási hivatal több mint száz apró tintahalat és ötezer mikroszkopikus állatot indít útnak magyar idő szerint az esti órákban az űrállomásra – számolt be róla az MTI a BBC cikke alapján. Az élőlények és a kutatáshoz szükséges eszközöket már szinte szokásos módon a Space X Falcon 9 rakétájával küldik fel az űrbe. Ugyan elég szokatlan dologról van szó, de a kísérletekkel az űrutazás hatásait akarják vizsgálni az űrállomáson.

A 128 tintahalbébit azért választották a kísérlethez, mert a tintahalak immunrendszere hasonló az emberéhez.

A NASA szerint a kísérlet segíthet olyan védelmi intézkedések kidolgozásában, amelyek biztosíthatják, hogy az űrhajósok a hosszú űrmissziók során egészségesek maradjanak.

„Az állatok és az emberek is a mikrobákra támaszkodnak az egészséges emésztőrendszer és immunrendszer fenntartása érdekében. Nem teljesen értjük, hogy az űrrepülés hogyan változtatja meg ezeket a jótékony kölcsönhatásokat"

– mondta Jamie Foster, a kísérlet vezető kutatója.

Mint hozzátette: a tintahalakkal ezeket az egészséggel kapcsolatos fontos kutatásokat modellezhetik.

A tintahalakat viszont a Földre való visszatérésük előtt lefagyasztják majd.

Az űrállomásra felküldtek már 5000 mikroszkopikus medveállatkát is, akik jól viselik a szélsőséges körülményeket. Ez teszi őket tökéletesen alkalmassá annak tanulmányozására, hogy az élet hogyan reagál és alkalmazkodik egy ilyen extrém környezethez. A kutatók reményei szerint ezek az információk felhasználhatók az embereket az űrben érő stresszfaktorok megértéséhez.

„Az egyik dolog, amire nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan élnek és szaporodnak a medveállatkák ebben a környezetben, megtudhatunk-e valamit az általuk alkalmazott trükkökről, és azokat fel tudjuk-e használni az űrhajósok védelmére"

– magyarázta Thomas Boothby, a kísérlet vezető kutatója.

A tervezett kísérletek között szerepel annak vizsgálata is, hogy a robotkarok virtuális valóság segítségével távolról is működtethetők-e, valamint a környezeti hatásokat jobban tűrő gyapot előállításának tanulmányozása.

A figyelmetekbe ajánljuk