A TikTok logója.

Egy TikTok-trend miatt több iskolát is bezárnak az Egyesült Államokban

December 17-én elmaradnak a tanórák több amerikai iskolai körzetben, mert állítólag lövöldözéssel és robbantásokkal kapcsolatos fenyegetésekről számoltak be a TikTok-on.


A kaliforniai, texasi, minnesotai és missouri körzetek közölték, hogy a fenyegetések okán a mai nap bezárást terveznek.

Eddig azonban kevés bizonyíték van arra, hogy ezek a fenyegetések hitelesek lennének – vagy egyáltalán léteznének. A kerületek és a helyi rendőrkapitányságok nagyrészt azt mondják, hogy hallottak egy olyan tendenciáról, amely egy december 17-i lövöldözés vagy robbantás lehetőségére utal, de nem világos, hogy hányan láttak konkrétan olyan bizonyítékot, amely az iskolájuk elleni fenyegetésre utalna.

Számos körzet és rendvédelmi osztály azt mondja, hogy utánanéztek a dolognak, és nem tartják hitelesnek vagy valósnak az állításokat.

A bűnüldöző szervek kivizsgálták ezt a fenyegetést, és megállapították, hogy Arizonából származik, és nem hiteles

– közölte a Baltimore megyei állami iskolák képviselője a Twitteren.

Jelenleg a [Missouri állambeli] Mexikó egyik iskoláját sem fenyegették meg

– írta egy missouri iskolakörzet. "

A TikTok fenyegetésekről szóló jelentései öngerjesztőek lehetnek. A platformra feltöltött videók arra figyelmeztetnek másokat, hogy december 17-én lövöldözéssel vagy robbantással kapcsolatos állítólagos veszélyek miatt ne menjenek iskolába, ami úgy tűnik, másokat is hasonló anyagok készítésére késztetett.

A TikTok azt állítja, hogy nem azonosított egyetlen olyan videót sem, amely konkrét fenyegetéseket tartalmaz. A vállalat közölte, hogy ennek ellenére a bűnüldöző szervekkel együttműködve „a legnagyobb körültekintéssel" vizsgálja a figyelmeztetéseket.

Az egyik iskolai körzet a minnesotai Little Fallsban azonban úgy döntött, hogy a mai napon törli a tanórákat, miután az állam közbiztonsági minisztériuma értesítést kapott az előbb említett trendről, amely december 17-ét, pénteket célzottan az iskolákban történő lövöldözéssel és robbantással kapcsolatos fenyegetések napjaként jelölte meg".

A Little Falls Community Schools weboldalán közzétett bejegyzés szerint a bűnüldöző szervek kihallgatások útján megállapították, hogy a helyi intézményt „konkrétan azonosították egy TikTok-posztban, amely ehhez a fenyegetéshez kapcsolódik", ellentétben más iskolákkal és iskolakörzetekkel, amelyek úgy vélik, hogy nem nevezték meg őket.

Stephen Jones szuperintendens a The Verge-nek küldött e-mailben azt mondta, hogy a Little Falls-i körzet a bűnüldöző szervekkel való konzultáció után döntött a bezárás mellett.

Annyit mondhatok, hogy a fenyegetést az iskolákhoz olyan diákok közvetítették, akik állítólag a TikTok-on nézték meg. Az a tény, hogy a dokumentum eredetét nem sikerült megállapítani, arra késztetett minket, hogy proaktívan, óvatosan járjunk el, hogy megóvjuk a gyerekeinket és a családjainkat

– mondta Jones, hozzátéve, hogy a rendőrség nyomozást folytat.

A kaliforniai Gilroyban a rendőrség szintén egy hasonló üzenetről számolt be, amely egy helyi középiskola kezdőbetűit tartalmazta, és emiatt ők is a bezárás mellett döntöttek. De a helyi erők szerint később megállapították, hogy a poszt valójában egy másik, Los Angeles-i középiskoláról szólt. A Los Angeles-i iskolarendőrség azonosította, hogy kitől eredt a poszt, és megállapították, hogy nem volt „hiteles a fenyegetés".

Iskolai körzetek már korábban is foglalkoztak a TikTok-on terjedő veszélyes pletykákkal. Idén egy „pofozd fel a tanárt" kihívás miatt volt aggodalom, amelyről kiderült, hogy csupán egy hamisítvány.

Egy másik állítólagos kihívás arra szólította fel a gyerekeket, hogy lopjanak el tárgyakat az iskolájukból; ebben az esetben néhány diák valóban végrehajtotta a kihívást – bár kiderült, hogy mások csak úgy tettek, mintha elvennének dolgokat, hogy bekapcsolódjanak a trendbe.

Forrás: The Verge

A figyelmetekbe ajánljuk