nő

Így változtassunk testképünkön még ezen a nyáron

Testképünkre negatív hatással lehetett a pandémia időszaka, mivel nőtt a szorongásszintünk. Hogyan tehetnénk egészségesebbé?


Nagyon nehéz úgy megközelíteni a nyári időszakot, hogy rengeteg negatív érzelemmel, köztük szégyennel gondolunk testünkre. Amennyiben önkritikusak vagyunk, kevésbé van kedvünk fürdőruhát felvenni például.

Az egészséges testkép annak megértése, hogy testünk csak egy kicsi része annak, aki vagyunk. Egyik nap kiöltözhetünk és nagyon csinosak lehetünk, más napokon kevésbé, és ez így van jól.

Akkor rendelkezünk negatív testképpel, ha a testtel való foglalkozásunk életünk nagy részét kiteszi.

Egy rossz testképű ember szélsőséges esetben kerüli a fotókon szereplést, a tükörbe nézést, a társasági életet is. Van, aki diétákkal, kényszeres edzéssel és kozmetikai beavatkozással szeretne változtatni kinézetén.

A koronavírus-járvány nehezíthetett ezen, mivel rengeteg ember hízott el a bezártság alatt. A szigorú fogyás azonban nem módja testképünk megváltoztatásának.

Előfordulhat az is, hogy nem férünk bele régi ruháinkba, ettől kialakulhat olyan érzésünk, hogy nem vagyunk kívánatosak. Elkezdhetünk diétázni, de ez nem fog változtatni testképünkön, mivel lehet, hogy az érzés nagyon mélyről fakad.

Mi kell ahhoz, hogy ne sújtson ez le minket? Tekintsünk vissza az elmúlt évre. Nézzük meg, mit értünk el és legyünk hálásak érte, legyünk büszkék magunkra. Legyünk empatikusak magunkkal, amiért eddig nem sportoltunk és nem diétáztunk.

Figyeljük meg, hogyan beszélünk magunkkal és gondoljunk bele, mit szólnánk, ha egy másik személy beszélne így velünk.

Ha nagyon megsértődnénk, ideje abbahagyni a kritikák osztogatását. Legyünk kedvesek és megértőek, ne csak másokkal, magunkkal is. Olyan tanácsokkal lássuk el magunkat, amikkel egy nagyon jó barát látna el.

A diétákkal, melyben kevesebbet ehetünk, vigyáznunk kell. Mivel megtiltják egyes ételek fogyasztását, evészavarokhoz vezethetnek, ami bizonyos esetekben csak még több hízással jár. Ne vonjuk meg magunktól az ételt, mivel az evés alapvető szükségletünk.

Figyeljünk arra, hogy bármilyen diétát is folytatunk, ne maradjunk éhesek. Éhesen rosszul dönthetünk, olyan ételt fogyasztva, ami hizlal, ettől kritikusak leszünk magunkkal és létrejön egy ördögi kör.

Amikor táplálkozásról vagy edzésről van szó, olyan változásokat iktassunk be csak, amikről úgy gondoljuk, nem túl nehéz nekünk örökké fenntartani, betartani őket. Ezeken később még lehet változtatni.

Ám ennél fontosabb az, hogy ne marcangoljuk magunkat és higgyük el, testünk énünknek nem számottevő része.

Mit tehetünk magunkért még? Figyeljünk oda az elegendő alvásra, evésre, vegyünk nagyobb ruhákat, ha meghíztunk.

Vizsgáljuk meg a szépségideál változásait és értsük meg, hogy a szépség nem állandó fogalom. Jelenleg az a szép, aki gazdag, sikeres és a pénzével azt csinál a testével, amit szeretne. Nekünk valóban csak ennyi lenne a szépség?

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk