tesla logo

Több mint 50 ezer Teslát hívnak vissza tervezési hiba miatt

Kiderült az egyik funkcióról, hogy növeli a balesetek kockázatát, de úton már az ezt abszolváló szoftverfrissítés.


A Teslának vissza kell hívnia 53 822, a Full Self Driving bétával felszerelt amerikai járművét, mivel a szoftver a járműveket a kereszteződésekben történő gördülő megállásra ösztönözheti. A visszahívás indoklása szerint az FSD szoftverfunkciója egyes esetekben lehetővé teheti, hogy a járművek akár 5,6 mérföld/órás sebességgel haladjanak át a kereszteződéseken anélkül, hogy előbb teljesen megállnának. Bár a Tesla nem számolt be olyan balesetekről, amelyek ennek a funkciónak a következményei lettek volna, a visszahívási jelentés figyelmeztetett, hogy a funkció növelheti az ütközés kockázatát.

A National Highway Traffic Safety Administration közleményben közölte a Gizmodóval, hogy a Tesla egy over-the-air szoftverfrissítést fog végrehajtani, amely letiltja a rolling stop funkciót. Az ilyen típusú megállások egyébként általában illegálisak az Egyesült Államokban. A járműbiztonsági törvény megtiltja a gyártóknak, hogy olyan járműveket értékesítsenek, amelyek hibái ésszerűtlen biztonsági kockázatot jelentenek, beleértve a szándékos tervezési döntéseket, amik biztonsági kockázatot jelentenek.

A Tesla a jelentésre reagálva jelezte, hogy egy új szoftverfrissítéssel a funkciót kiiktatják a járművekből. Ez a Tesla harmadik nagyobb visszahívása rövid időn belül. Decemberben a vállalat 475 ezer járművet volt kénytelen visszahívni a kamera és az első csomagtartó potenciálisan veszélyes problémái miatt. A legrosszabb esetben az akkori visszahívással kapcsolatos kameraprobléma megakadályozhatta volna, hogy a sofőrök hozzáférjenek a tolatókamera képéhez.

Alig egy hónappal korábban a Tesla 11 704 járművet érintő visszahívást adott ki az FSD szoftverhibája miatt. Ez a hiba egyes esetekben téves előre ütközésre figyelmeztetéseket vagy automatikus fékezést okozott az akkori visszahívás indoklása szerint. A decemberi visszahívástól eltérően a Tesla az FSD szoftverhibáját gyorsan orvosolni tudta a tervezett frissítéssel.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk