tesla

Megint rasszizmussal vádolják a Teslát

A Tesla egykori munkavállalója beperelte az autógyártót azt állítva, hogy az egyik volt kollégája rendszeresen rasszista megjegyzésekkel illette, a vállalat azonban nem tett megfelelő lépéseket a védelmére.

Az afroamerikai Kaylen Barker a napokban adta be keresetét a Tesla és a Staffmark munkaerő-kölcsönző cég ellen, írja a Haszon. Baker 2021 februárja és októbere között dolgozott a Teslánál.

Barker szerint egykori kollégája, akire csak Joanne-ként hivatkozik, fizikailag, mentálisan és érzelmileg is bántalmazta, miután Bakert előléptették a munkahelyen. A perirat szerint Joanne rasszista megjegyzéseket tett rá, és többször is kimondta az „N” betűs szót.

Barker ugyan jelezte az abúzust a HR-nek, de az semmit nem tett az ügyben.

A felperes egy szeptemberi incidenst is felidézett, amikor megkérte Joanne-t, hogy biztonsági okokból álljon távolabb az egyik géptől. Joanne ezután ismét az „N” betűs szóval illette, majd hozzávágott egy izzó csiszolószerszámot, amely eltalálta Barker combját.

Barker ezt is jelezte HR-nek, amely ezután már megtette a szükséges lépéseket, és kirúgta Joanne-t.

A történet innen fordult csak igazán érdekessé:

a már kirúgott Joanne-t két héttel később visszahívták a Teslához. Ezzel párhuzamosan a HR közölte Barkerrel, hogy ő is vizsgálat alatt áll.

Ez szeptember közepén történt, ezután pedig a HR majdnem napi rendszerességgel berendelte Barkert. A Haszon cikke szerint a találkozók során megpróbálták kikövetelni az afroamerikai nőtől, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben kijelenti, hogy „fegyelmezetlenül” viselkedett a munkahelyen. Minden ilyen eset után hazaküldték a nőt, ezeken a napokon pedig nagyjából öt órányi fizetéstől esett el.

A kereset szerint október 29-én kirúgták Barkert, aki azt állítja, hogy Tesla öt havi fizetéssel tartozik neki.

Az nem derült ki, hogy Barker mekkora kártérítést akar a Teslától, de azt már lehet tudni, hogy III. J. Bernard Alexander képviseli.

Ő az, aki Owen Diaz-t is képviselte a Tesla ellen, aki 2015 és 2016 között, szerződéses munkavállalóként dolgozott a Tesla fremonti gyárában. Állítása szerint gyári munkások rendszeresen rasszista megjegyzéseket tettek rá, illetve az illemhely falára is hasonlóan sértő graffitiket fújtak fel. A Tesla a hivatalos honlapján is beszámolt az esetről, amely szerint Diaz háromszor is felkereste az illetékes vezetőket, akik azt állítják, minden esetben megtették a szükséges lépéseket. A szövetségi bíró más véleményen volt.

Az ítéletében kimondta, a Tesla nem megfelelően járt el Diaz védelmében, és összesen 136,9 millió dolláros, átszámítva nagyjából 43 milliárd forintos kártérítésre kötelezte Elon Musk vállalatát.

A Tesla fellebbezett a gigabírság ellen, így egyelőre kérdéses, pontosan mekkora összeget fizet Diaznak.


A figyelmetekbe ajánljuk