épület

Térügyek címmel nyitott élő kiállítást a Ludwig Múzeum

Az információs technológia és térérzékelés kapcsolatát bemutató kiállítás június 27-ig lesz látogatható.


A Térügyek(Spatial Affairs) című, új kiállítás a modernista térszemléleteket mutatja be az információtechnológia szemszögéből.

A Ludwig Múzeum kiállítása korunk radikális változásaira igyekszik reflektálni. A tárlat rámutat arra, hogy teljesen megváltoztatta térérzékelésünket az információs technológia. Arra invitál, hogy felülvizsgáljuk háromdimenziós térfelfogásunk, mivel már-már nehézkessé vált a valós és virtuális világok szembeállítása.

A kibertértől a metaverse-ig találunk olyan digitális platformokat, melyek már nem a science fiction részei. A szimulációk, virtuális valóságok, vagy hálózatba kapcsolt digitális platformok mind-mind valósággá váltak. Fontosságuk emiatt a valós terekéhez hasonló.

A Térügyek című kiállítás modern, konceptuális és kortárs műveken keresztül elemzi a fizikai és digitális jelenlét kapcsolatát, valamint egymásra utaltságát. A művek emellett megvizsgálják a tér fogalmán keresztül a tudomány és technológia fejlődését és azok társadalmi hatásait. Ezzel rámutatnak a két világ kölcsönös függésére.

A hetvenes években már megmutatták a számítógépes művészet úttörői (ilyen Hiroshi Kawano és Georg Nees is), hogy a számítógép alkalmassá vált a mesterséges terek létrehozására és reprezentációjára.

A kortárs művészek azonban megfogalmaznak egy kritikát is a digitális valóságokkal szemben. A Metahavenkollektíva 2016-os Information Skies (Információs egek) című digitális videómunkája például már szemlélteti a hálózati terek által generált komplikációkat és az álhírek okozta állapotokat is bemutatja.

Tamkó Sirató Károly 1936-os Dimenzionista manifesztuma, vagy Lucio Fontana negyvenes és ötvenes években létrehozott environmentjei továbbá bizonyítják, hogy az információs technológia kihatott a művészekre jóval a számítógép elterjedése előtt.

A Térügyek kiállításnak létezik egy online kiterjesztése isA tér világlása (Spatial Affairs. Worlding) címmel, mely a The Rodina design stúdió tervei alapján készült el. Az ingyenes online kiállításon egy multi-user környezetben találjuk magunkat, ahol a digitális műveket mozgó figurák reprezentálják.

(Forrás: Fidelio)

A figyelmetekbe ajánljuk