purple starfish in close up photography

Furcsa betegség változtatja ragacsossá a tengeri csillagokat

Milliószámra pusztulnak egy járványnak köszönhetően a tengeri csillagok.


Miközben mi a saját világjárványunk ellen küzdünk, a tengeri csillagok milliószámra pusztulnak el egy szörnyű betegség miatt, amely beteges ragaccsá olvasztja őket. Sajnos nincs egyszerű módja annak, hogy segítsünk ezeken az állatokon, például oltóanyaggal védjük őket, ezért a természetvédelmi biológusok kétségbeesetten próbálnak más megoldást találni. A legutóbbi kutatás során 200 egyedi lila tengeri csillagot vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, van-e genetikai különbség a betegséget látszólag jól tűrő és a betegségnek áldozatul eső tengeri csillagok között.

A járvány 2013-ban kezdődött, és a mexikói Baja Californiától az Alaszkai-öbölig sújtotta a lila és legalább 20 másik tengeri csillagfajt. De a tengeri csillagok sorvadási szindrómáját olyan távoli vizekben is megfigyelték, mint az ausztráliai Port Phillip-öböl, egy extrém tengeri hőhullám idején. Tavaly egy kutatócsoport felvetette, hogy a betegséget a mikrobák és a tengeri csillagok által lakott környezet közötti összetett kölcsönhatás okozza.

Tanulmányuk szerint a mikrobák, például a fitoplankton hatalmas virágzása elrabolja a helyi oxigénkészlet nagy részét, és megfojtja a tengeri csillagokat. A tengeri csillagok bomló teste aztán tovább növeli a mikrobák tápanyagellátását, ami a további virágzás és fulladás szörnyű visszacsatolásához vezet. Ugyanakkor más magyarázatokat is ki kell zárni, például a nem vírusos kórokozókat. Lehetséges, hogy több ok is ugyanazokat a betegségállapotokat eredményezi ezeknél a tengeri élőlényeknél, amelyek általában képesek regenerálni a sérült végtagokat.

Bármi is álljon a tengeri csillagok sorvadási szindróma hátterében, az példátlanul gyors és szélsőséges populációcsökkenést okoz. Oregonban a lila tengeri csillag populációi 50-94 százalékkal zsugorodtak az elterjedési területének nagy részén. A kaliforniai kagyló falánk ragadozójaként a lila tengeri csillagok kulcsfontosságú fajok, amelyek segítenek fenntartani a dagályközi ökoszisztémákat. Kísérletek kimutatták, hogy a tengeri csillagok eltávolítása lehetővé teszi a kagylópopulációk fellendülését és átvételét, ami nagymértékben csökkenti az élőhely biológiai sokféleségét.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk