luck woman szerencse nő

A szerencse megjelenhet az életünkben történés és tulajdonság formájában is. Azt, hogy melyik van ránk jobb hatással, a pszichológia megmondja.


Fortunát, a római szerencseistennőt gyakran bekötött szemmel ábrázolják, amint egy hajót kormányoz éppen. Amikor a szerencse irányítja az életünket, vakon teszi ezt, érdemes vigyázni vele.

A szerencse életünk döntő eleme. Szerepe van abban, milyen génekkel születünk, milyen fordulatot vesz az életünk egy-egy átlagos döntés során. Ezek meghatározhatják a jövőnket. Bruce Springsteen amerikai énekes szerint a szerencsét nekünk kell előállítani, ám ezzel nem mindenki ért egyet. Az igazság az, hogy számtalan szorgalmas potenciális rocksztár létezik, akiknek tehetsége felfedezetlen, mert soha nem voltak a megfelelő helyen és időben.

Ha elfogadjuk, hogy létezik olyan dolog, mint a szerencse, kétféleképpen lehet felmérni, mennyire szerencsés az ember. Az első annak mérlegelése, hogy mennyi szerencséje volt az életben a mai napig. Mennyi jó dolgot tulajdonítunk a puszta véletleneknek ─ ez a szerencse. Mindannyian voltunk különböző időpontokban szerencsések és szerencsétlenek is.

A szerencse felmérésének második módja a szerencsében, mint tulajdonságban való hit. Tehát van, aki szerencsésnek vallja magát, van, aki kevésbé. Azok az emberek, akik úgy hisznek a szerencsében, mint az élet egyik tényezőjében, velejárójában, és azok, akik azt hiszik, hogy személyesen szerencsések, általában nagyon különböző személyiségűek. Az előbbiek általában neurotikusabbak és kevésbé boldogok, szorongóbbak, mint az utóbbiak. Az abban való hit, hogy velünk általánosságban történhetnek jó dolgok elégedettebbé, boldogabbá tesz minket és ez nem meglepő.

A véletlenek továbbra is kiszámíthatatlanul érnek bennünket, bármi megtörténhet velünk. A rulettjátékos azt gondolhatja, hogy öt egymást követő piros után a következő pörgetésnek biztosan feketére kell esnie. Természetesen a fekete esélye pontosan 50 százalék marad minden egyes pörgetésnél, ez nem a szerencsén múlik. Amíg hisz ebben, csökken a szorongása, de amint elveszíti a pénzét, csak nőni fog a szorongás. A nyerés gondolata így lesz szorongáscsökkentő számára, ez függőséghez vezethet.

A kontroll kihelyezése, rábízása a vak szerencsére kontrollálhatatlanná teheti életünket, amennyiben mindig ezt a szerencsét üldözzük.

A szerencsében, mint történésben való hit tehát nem mindig fog előrébb vinni minket az életben. Talán beleőrülünk a várakozásba, vagy szorongunk, ha mindent a szerencsére bízunk. Abban viszont hihetünk, hogy mi szerencsések vagyunk, velünk történhetnek jó dolgok váratlanul, ez a fajta pozitivitás nem romboló, hanem építő hatással lesz ránk.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk