kim kardashian és kylie jenner

Úgy tűnik, minden generáció egy új és elérhetetlen szépségideált állít fel magának. Vegyük például a kilencvenes és nyolcvanas éveket, amikor a nőkre óriási nyomás nehezedett, hogy Kate Mosshoz hasonlóan vékonyabb testalkatúak legyenek.


Az utóbbi években a társadalmi elvárások megváltoztak, és a Kim Kardashian, illetve Kylie Jennerhez hasonló homokóra alak került a porondra. A Torontóban található York Egyetem tudósai észrevették ezt a szemléletváltozást, és úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, miképp befolyásolják a különböző szépségideálok a nők saját testképükkel kapcsolatos érzéseit, és ezáltal az önszeretetet. De talán az eredmény nem lep meg senkit.

A vizsgálatban a kutatók három különböző testalkatott mutattak a fiatal nőknek: teltkarcsú, vékony és fitt-sportos hölgyeket láthattak a fotókon. A résztvevőket ezután arra kérték, hogy hasonlítsák össze magukat a fotókkal, és osszák meg érzéseiket azzal kapcsolatban, hogy a testtípusok milyen érzéseket keltenek bennük.

A homokóra testideált nagy fenékkel és combokkal, valamint keskeny derékkal és lapos hassal jellemezték. Vékony alkatúnak azt minősítették, aki karcsú volt, lapos hassal és kis derékkal, míg fittnek azt tartották, aki tónusos és sportos vonalakkal rendelkezett.

Az eredmények? Mindhárom idealizált testtípus növelte a résztvevők elégedetlenségét saját testsúlyukkal és megjelenésükkel kapcsolatban. A kutatók azonban azt is észrevették, hogy a nők nagyobb elégedetlenséget éreztek saját súlyukkal és megjelenésükkel szemben, amikor a teltkarcsú fotókhoz hasonlították magukat.

A közösségi médiumokban a gömbölyded testtípus lett az áhított forma, így a mostani eredmények alapján a teltkarcsúbb modellek valójában a nők testképére nézve a legkárosabb testideáltípust jelenthetik. És valószínűleg az sem segít, hogy az ilyen alakkal rendelkező hírességek esküsznek arra, hogy nem plasztikai műtéten estek át az említett alak elérése érdekében, ami mint tudjuk óriási kamu. Ám mindezek ellenére őket látjuk, őket istenítik, így teljesen mindegy, hogy milyen áron érték el ezt a formát. Most már így néznek ki, a nők többsége pedig nyilvánvalóan nem. Így aki kicsit is önbizalomhiányos, könnyedén érezheti magát rosszul. Éppen ezért a nőkre nehezedő nyomásnak véget kell vetni, de amíg ezt az életet éljük, valószínűleg mindig lesznek ideálok. S mindig lesznek olyan nők, akik sutának és kevésnek érzik magukat ennek köszönhetően.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk