Öt szellemváros a világban, amit lehet, hogy nem ismertél eddig

Öt szellemváros a világban, amit lehet, hogy nem ismertél eddig

A háborúk és az erőforrások kimerülése a világ számos régióját „szellemvárossá" alakította. Kihaltságuk ellenére a helyeket biztonságosnak ítélték a látogatásra, és jelentős turisztikai célpontokká váltak. Íme néhány szellemváros, amelyekről valószínűleg nem is tudtad, hogy léteznek!


Kolmanskop, Namíbia

commons.wikimedia.org

A namíbiai Kolmanskop száz évvel ezelőtt a világ egyik leggazdagabb közössége volt a gyémántjainak köszönhetően. A várost azonban elhagyták, amikor a drágakövek 1930-ban elfogytak, majd a homok visszahódította a területet. Így napjainkra egy elfeledett, homokkal borított földterületté vált az egykor kincsekben gazdag település.

Grand-Bassam, Elefántcsontpart

Grand-Bassam egy elhagyott francia kolónia, amely az 1880-as években fontos kikötő és kereskedelmi terület volt. A kolónia 1880 és 1920 között épült, jellegzetes francia építészeti megoldásokkal. Grand-Bassam aranykora rövid életű volt, és amikor a franciák máshol újabb rakpartokat építettek, ez a város pusztulásnak indult.

Chinguetti, Mauritánia

commons.wikimedia.org

Chinguetti a 13-17. században élte fénykorát, és a tudomány, az irodalom és a matematika egyik legnagyobb központja volt. A Szahara-sivatagban utazók számára szolgált menedékül. A Szahara terjeszkedése és az éghajlatváltozás miatt ezeket a romokat nehéz megvédeni, így a város a kutatókat és turistákat vonzó szellemvárosok egyike maradt.

Grytviken, Déli-Georgia

Unsplash / Grahm Meyer

Grytviken egy elhagyatott bálnavadász állomás, amely a múlt század utolsó feléig funkcionált. Az 1904-ben alapított állomás volt a legjobb kikötő Dél-Georgia szigetén. Az állomást akkor zárták be, amikor a bálnapopuláció fogyatkozni kezdett. S napjainkra már csak roncsokkal és elhagyatott épületekkel találhatjuk szembe magunkat.

Agdam, Azerbajdzsán

en.wikipedia.org

Agdam virágzó város volt, 300 ezer lakossal. A város az azerbajdzsáni és az örmény erők közötti konfliktusok következtében vált élhetetlenné. A várost 1993 júliusában az örmény erők elfoglalták, s a lakosság a súlyos harcok után elmenekült.


A figyelmetekbe ajánljuk