Az 1974-es török megszállás óta gyakorlatilag kettészakítva telnek a hétköznapok Cipruson. A szellemvárossá vált Varoshát eddig a török hadsereg által őrzött kerítés vette körbe.


Az elmúlt közel fél évszázadban elhagyatottan állt Elizabeth Taylor, Richard Burton és Brigitte Bardot villája mellett számtalan szálloda, sőt egy nemzetközi repülőtér is.

A városban megállt az idő, minden ugyan olyan, mint akár negyven évvel ezelőtt az 1970-es években. Az akkor modernek számító szállodaépületek üresen tátonganak, a szobák szekrényeiben fogason lógnak a turisták holmijai, a lakóházak szobái tele vannak használati tárgyakkal. Az akkoriban épülő, félkész épületek fölött 40 éve tornyosul némán és mozdulatlanul a hatalmas daru.

Az ok éppen a turizmus, a politikusok gazdasági hasznot remélnének a megnyitásból, és létezik egy civilekből álló mozgalom is, amely ökovárossá alakítaná a települést.

Észak-Ciprus miniszterelnöke egy tegnapelőtti konferencián, Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában bejelentette, hogy megnyitják a kerítést. A döntés nyomán észak-ciprusiak tömegei látogatták meg a frissen megnyitott területet, míg a határ másik oldalán tömegek tiltakoztak a döntés ellen – olvasható a BBC cikkében.

Friss

Egy soha ki nem adott 2Pac vers került elő

Születésének évfordulója alkalmából osztotta meg exe, Jada Pinkett Smith.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy békafaj, amit a legendás Led Zeppelinről neveztek el

Az Ecuador és Peru között húzódó Cordillera del Cóndor hegyvonulaton felfedezett faj a Pristimantis ledzeppelin nevet kapta.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk