Járványhelyzetben is lehet gondtalan a nyaralás!
Fotó: Unsplash

Járványhelyzetben is lehet gondtalan a nyaralás!

Naptej és utasbiztosítás. Ezt a kettőt biztosan magunkkal kell vinnünk, legalábbis a szakértők szerint. Most, járványhelyzetben talán az utóbbi a legfontosabb.


Az utazási hajlandóság folyamatosan nő, és az alacsony fertőzöttségű európai helyekre ismét szívesen utaznak a magyarok az Európai Utazási Biztosító (EUB) tapasztalatai szerint. A koronavírus okozta bizonytalanság azonban továbbra sem múlt el teljesen, hiszen a járványügyi helyzet folyamatosan változhat minden országban. Az EUB szakértői összeszedték – a teljesség igénye nélkül , hogy e képlékeny helyzetben mire érdemes figyelni, mielőtt utasbiztosítást választ az ember.

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint július elején megugrott a magyarok utazási hajlandósága, az utazni tervezők 26 százaléka ráadásul külföldi nyaralást tervezett, a legnépszerűbb úti célok között Erdély, Olaszország, Ciprus és Horvátország is szerepelt.

„Bár az azóta bevezetett beutazási korlátozások és az országok zöld, sárga és piros jelzéssel történő besorolása miatt sok utazni vágyó kényszerült újratervezni a nyaralását, még mindig sokan választják a külföldi üdülést. A nálunk kötött utasbiztosítások alapján a legtöbben a zöld jelzést kapott Horvátországban és Szlovéniában töltik az idei nyaralásukat, amely országokra mi jelentős díjkedvezményt is adunk" - mondja Lengyel Márk, az EUB elnök-vezérigazgatója.

Az utasbiztosításon nem érdemes spórolni

Bármely úti célt választják is az utazni vágyók, a koronavírus tovább növeli az utasbiztosítások fontosságát, hiszen a megbetegedés reális veszélyt jelent bárhol a világon. Ha az utazók tisztában vannak azzal, hogy az adott útra megkötött utasbiztosításuk mire terjed ki, és mire nem érvényes, nem érhetik kellemetlen meglepetések.

A legalapvetőbb kérdés ezekben az időkben, hogy az utasbiztosítás érvényes-e akkor, ha az ügyfél a külföldi nyaralás alatt megbetegszik a koronavírussal. „Alapesetben – tehát a zöld besorolású európai országok esetén - a legtöbb biztosító vállalja a kockázatviselést, de ez nem törvényszerű. Biztosítónként, termékenként lehetnek eltérések, ezért javasolt mindig alaposan tájékozódni a szerződéskötés előtt – hangsúlyozza Lengyel Márk. – Nem csak a limiteket érdemes figyelni, hanem a szolgáltatások körét is. Az említett esetben mi például nem csak az orvosi ellátást vállaljuk, hanem a betegség miatt későbbre tolódott hazautazás többletköltségét, valamint a betegség miatt meghosszabbodott tartózkodás szállásköltségeit is a beteg plusz egy hozzátartozó részére."

Mi a helyzet a piros besorolású országokkal?

„Ilyenkor az az irányadó, hogy milyen kategóriában volt az úti cél a kiutazás napján: ha piros, akkor az a Külgazdasági és Külügyminisztérium által nem javasolt térségnek számít, vagyis eleve nem érvényes rá utasbiztosítás. Ha viszont időközben lesz piros, akkor természetesen ugyanúgy, a szerződésben vállaltak szerint teljesít a legtöbb biztosító" – hívja fel a figyelmet Lengyel Márk. A sárga besorolású országok fokozott biztonsági kockázatot rejtenek, de az utasbiztosítás érvényessége szempontjából nem különböznek a zöld kategóriájú országoktól.

Fotó: MTI

És mi történik akkor, ha meghiúsul az utazás?

Ilyen esetben nem az utasbiztosítás, hanem a sztornó biztosítás jelenthet segítséget. Nem mindegy azonban, hogy milyen okból kifolyólag került lemondásra a befizetett utazás; a biztosítók csak a szerződésben tételesen felsorolt, nevesített esetekben fizetnek kártérítést. Általánosan elmondható, hogy nem érvényes a sztornó biztosítás, ha azért nem utazom el, mert félek a vírustól vagy elvesztettem a munkámat, sőt akkor sem, ha azért nem kerül sor az utazásra, mert az eredetileg zöld (esetleg sárga) kategóriájú célország időközben piros besorolást kapott. Az utóbbi esetben érdemes közvetlenül az utazásszervezőhöz, légijárat-törlésnél pedig a légitársasághoz fordulni.

„Természetesen, ha még a kiutazás napja előtt, itthon diagnosztizálják a koronavírust az ügyfélnél, akkor az nálunk sztornó biztosítási eseménynek számít, tehát ha emiatt nem tud elutazni a biztosított, akkor az útlemondási biztosítás alapján térítünk" – teszi hozzá az EUB elnök-vezérigazgatója.

A figyelmetekbe ajánljuk