Szabadtéri előadást mutattak be, ahol ultraibolya fény védte a táncosokat
Hollandiában is nagy a szigor: jelenleg tilos kettőnél több ember gyülekezése, este 9 után pedig kijárási tilalom van életben. Az installáció az alkotó szerint amellett, hogy látványos, megoldaná a szabadtéri programok biztonságos visszatérést.

Ultraibolya fény védte a táncosokat a koronavírustól egy rotterdami szabadtéri előadáson. A maszk és távolságtartás nélkül táncoló művészeket egy felfüggesztett fekete gömb felől érkező fénykör óvta a levegőben lévő vírusoktól. A Daan Roosegaarde holland tervező által készített Urban Sun (városi nap) elnevezésű installáció

az ultraibolya fényt használja a levegőben lévő koronavírusok számának csökkentésére olyan helyeken, ahol nagy a zsúfoltság, hogy leszorítsa a fertőzés átadásának kockázatát.

Roosegaarde hangsúlyozta, hogy az eljárás nem helyettesíti a vakcinát vagy a kormány koronavírus-elleni védekezési szabályait, ugyanakkor lehetővé teszi különösen védett zónák létrehozását iskolákban, kórházakban, vasútállomásokon. Nem véletlenül nőtt meg az utóbbi időben az érdeklődés az UV-C lámpák és az ultraibolya fény iránt, ami hatékonyan semlegesíti a koronavírust és más vírusokat.

Instagram/daanroosegaarde

Ugyanakkor a kereskedelmi forgalomba hozott termékek gyártói nem ajánlják, hogy az ember közvetlenül kitegye magát az ultraibolya fénynek, mivel az bőrkárosodást okozhat és károsíthatja a szemet.

A rotterdami előadásban részt vevő táncosok éppen ezért is csak néhány percre voltak kitéve a fénynek. Roosegaarde, aki művészeti projektjeiben gyakran ötvözi a tudományt és a formatervezést, azt követően alkotta meg az Urban Sun-installációt, hogy kiderült, néhány tanulmány szerint az ipari szabványnál kissé alacsonyabb, 222 hullámhosszú ultraibolya fény általában véve biztonságos.

Installációjának koncepciója kicsit hasonlít a napfogyatkozás jelenségéhez: a fekete gömb fölött ragyog a látható fény, amely kupolaként ér a földre. Roosegaarde kétszer mutatta eddig be Rotterdamban, mellyel az volt a célja, hogy olyan biztonságos teret teremtsen, amivel helyettesíteni lehet az online, Zoomon sugárzott előadásokat. Elképzelése szerint az installációt alkalmazni lehetne a nyári táncfesztiválokon, ha a pandémia enyhül és a helyzet megengedi – írja az MTI.


A figyelmetekbe ajánljuk