swiss people tanuló

A kimagasló társadalmi mobilitás a legfejlettebb országok sajátja. Európában kiemelt helyen szerepel Svájc, melyre egy nemrég megjelent tanulmány hívja fel a figyelmet.


tanul\u00f3

unsplash/bantersnaps

A kutatásban arra keresték a választ, hogy a jövedelemi és az oktatási mobilitás mennyire jellemző az országban. Előbbi azt jelenti, hogy aki szegényként nő fel, az mekkora eséllyel él jobban felnőtt korában, míg utóbbi azt, hogy akinek a szülei alacsony végzettségűek, mekkora eséllyel szerez magasabb végzettséget.

Az eredményeik alapján a gyerekek felnőttkori jövedelme ugyan függ attól, hogy milyen családból jönnek, de sokkal kevésbé, mint más államokban. A percentilisekből, azaz statisztikai kategóriákból számolt összefüggés mindössze 0,15-ös értékű, ami nagyon alacsony (vagyis kedvező) érték, ugyanez a mutató 0,34 az USA-ban, 0,22 Kanadában, de még Svédországban is 0,18.

Svájcban ráadásul a felmérés szerint 13 százaléknyi esély van arra, hogy a legszegényebb gyerekek is felemelkedhetnek a ranglétrán, és felkerülhetnek a leggazdagabbak közé, míg az USA-ban mindössze 7,5. Ez alapján Svájcban kimagasló a társadalmi mobilitás még világszinten is. A kutatásról bővebben a G7 cikkében olvashattok.

A figyelmetekbe ajánljuk