Bogarásszuk az ódon pince falán lévő régi véseteket, neveket és dátumokat. A Báta település felett húzódó pincesor egykoron búvóhelyként szolgált, így a Sümegi Ákos borait rejtő épület is ´56-os menekülteknek biztosított átmeneti fedezéket.


Újgenerációs szekszárdi borok nyomában

Sümegi Ákos: a szerény fiatalember kezei közül műremekek kerülnek elő​

Fotó: Talabér Géza

A nyitó történetbe, amelyet Ákos mesél, beleborzongunk. A Szekszárdi borvidékhez tartozó, a Gemenc lábánál meghúzódó Bátát közel ezer éve jegyzik: 1093-ban Szent László alapított itt apátságot és azóta sok mindent átéltek, megéltek, túléltek.

A téeszes idők után kárpótlásként visszakapott területeken Ákos édesapja először csak eladásra termelt szőlőt, ezt követően 2013-ból kerültek ki az első tételek. Édesapja halála után Ákos folytatja apai örökségét: az egykor együtt kinézett és megvásárolt földterületeken telepített chardonnay, merlot és viognier idén termőre fordul. A történelmi jelentőségű pince nagy borokat rejt, habár Sümegi Ákos neve még némileg ismeretlenül is csenghet a hazai borfogyasztó közönség fülében. A fiatal borász már több nagy megmérettetésről tért haza aranyéremmel, cabernet franc bora Top Borkiválóság kitüntetésben is részesült. Ugyan a Szekszárdi borvidék elsősorban vörösborok otthonául szolgál, az Ákos nevével fémjelzett borok közül nem mehetünk el szó nélkül a zenit mellett, amely már számos keményszívű borítészt lágyított el az ígéretes jövő előtt álló pince irányába. Ákos megfontoltan, környezetbarát megoldásokkal és határozott tervekkel lépdel előre az úton: kíváncsian várja, milyen chardonnay születik majd meg a kezei közül.

2020-as sikerek

Új telepítések

Fotó: Talabér Géza

A 2020-as Vinagora borversenyen Sümegi Ákos rozéja aranyérmet nyert, de a trópusi gyümölcsökben tobzódó zenitjét is érdemes megkóstolni.


Friss

Modric a legfiatalabb és legöregebb horvát EB gólszerző

A Real Madrid középpályása továbblőtte a horvátokat és egyúttal rekordot is döntött.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szólóalbumot ad ki a Blur és a Gorillaz frontembere

Már meg is érkezett az első kislemez Damon Albarn új albumáról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Converse leporolta régi retrócipőit

CX kollekciójának új darabjai régi klasszikusok újragondolt verziói.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk