vitaminok kapszulák

A stressz nem csak lelkileg megterhelő, fizikai tünetekkel is járhat. Emiatt fontos lehet a megelőzése vagy kezelése.


Mindenkinek lehetnek egyéni stresszorai, ilyen a munkahely, párkapcsolat, pénz és az egészség. A stressz fáradtsághoz, fejfájáshoz, bélpanaszokhoz, idegességhez, dühösség érzéséhez vezethet. A rendszeres mozgás és alvás, valamint a helyes táplálkozás segíthet minket a stresszel való megküzdésben. Az egészséges életmódhoz hozzájárulnak a megfelelő vitaminok is:

  • 1. A rhodiola (Rhodiola rosea) vagy rózsagyökér egy Oroszországban és Ázsiában termő gyógynövény, amelyről kimutatták, hogy javítja a krónikus fáradtsággal és a stresszel kapcsolatos kiégéssel járó tüneteket.
  • 2. A melatonin egy természetes hormon, mely testünkben éjszaka termelődik, segítve a cirkadián ritmus harmóniáját. A melatoninnal történő étrendkiegészítés segíthet a gyorsabb elalvásban és a hosszabb alvásban, ha a stressz miatt nehézségeink vannak az elalvással.
  • 3. A glicin egy aminosav, mely szintén tud testünkben is termelődni, ám szedhetjük kiegészítő formájában is. Kimutatták, hogy a glicin nyugtató hatása javítja az alvás minőségét, valamint az éberség és az összpontosítás érzését.
  • 4. Az ashwagandha (Withania somnifera) Indiában őshonos gyógynövény. Az indiai Ayurvédában, a világ egyik legrégebbi gyógyászati rendszerében használatos. A vizsgálatok alapján az ashwagandha tulajdonságai csökkentik a stresszt, a szorongást és a depressziót, valamint a reggeli kortizolszintet.
  • 5. Az L-teanin egy aminosav, amely a tea levelekben található meg leggyakrabban. Kimutatták, hogy csökkenti a stresszt (a kortizolszintet) és elősegíti a relaxációt.
  • 6. A nyolc B-vitamin, melyet együttesen B-komplex vitaminnak nevezünk, javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszt azáltal, hogy csökkenti vagy fenntartja a homocisztein nevű aminosav egészséges szintjét.
  • 7. A káva vagy részegítő bors (Piper methysticum) egy trópusi örökzöld cserje, amely a Csendes-óceán déli szigetein honos. A kávát hagyományosan ünnepi italként fogyasztják. A tanulmányok azt sugallják, hogy nyugtató hatásai révén, a kavalakton hatóanyagon keresztül enyhítheti a szorongást.

Mielőtt vitaminokat kezdünk szedni, érdemes konzultálni orvosunkkal, főleg, ha terhesség közben, után, vagy előtt vagyunk éppen.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk