starship rakéta
Twitter/TESLARATI/SpaceX

Heteken belül Föld körüli pályára áll Elon Musk csillaghajója

Újabb szakaszba lépett Elon Musk újgenerációs, szupernehéz Starship rakétarendszere.

A tavasszal sikeres landolást végrehajtó prototípus a tervek szerint pár héten belül orbitális repülést hajt majd végre. Ahhoz képest, hogy az első négy teszt alatt kivétel nélkül felrobbant az összes rakéta, ez elég nagy ugrásnak számít.

A SpaceX-vezér mindezt Twitteren jelentette be, ahonnan az is kiderült, hogy már csak az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) jóváhagyására várnak. Ők egyébként most tartanak a SpaceX dél-texasi központjában környezeti vizsgálatot.

Ráadásul a felküldött prototípus már a tervezett, 120 méter magas rakétarendszer lesz, ami teljes felszereltséggel vág neki az útnak.

A tervek szerint a rakéta első fokozata, a Super Heavy a felszállást követően a Mexikói-öbölben, míg a második fokozat (maga a Starship) a Föld megkerülése után Hawaii közelében száll majd le.

A Starship fejlesztése az utóbbi egy évben nagyon felpörgött: a tervek szerint a jövőben a rakétával 100 tonna rakományt is eljuttatnak majd a Holdra és – idővel – a Marsra is. A Holdat már pár éven belül meg is kerülnék, és később az emberek utaztatása is a tervben van a távolabbi bolygókra.

(Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk