Starship spacex
Twitter/TESLARATI/SpaceX

A NASA munkatársa szerint nincsenek felkészülve a SpaceX Csillaghajójára

Casey Handmer, a NASA egyik űrközpontjának, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) rendszertervezője lenyűgözve figyeli a SpaceX munkálatait és tempóját, amit a Starship rakétarendszerével elértek az elmúlt időszakban. Ezzel szemben munkáltatójával közel sincs ennyire megelégedve.


Két évvel ezelőtt a Starship egy tervezési koncepció és egy makett volt. Ma már egy 95 százalékban kész prototípus, amely hamarosan elrepül az űrbe, és talán még vissza is tér egy darabban.

írta Handmer a blogján a rakétarendszerről szóló hosszú bejegyzésben.

És valóban.

A Starship fejlesztése az utóbbi egy évben nagyon felpörgött. A tavalyi évben még annak is örülni kellett, ha nem robban fel egy-egy prototípus. Ma már számos sikeres teszt után ott tart a dolog, hogy pár héten belül Föld körüli pályára is állhat Elon Musk csillaghajója. A későbbi tervek szerint a jövőben a rakétával 100 tonna rakományt is eljuttatnak majd a Holdra és – idővel – a Marsra is. A Holdat már pár éven belül meg is kerülnék, és később az emberek utaztatása is a tervben van a távolabbi bolygókra.

Handmer az eredményekkel kapcsolatban a NASA-nak is odaszólt. Jóslata szerint a Starship az űrügynökség számos ambiciózus tervét semmissé teszi majd. Legfőképpen a döcögős Artemis-programra gondolt, amely a tervezett 2024-es Holdra szállást sem tudja megvalósítani az űrruhák (és sok más) miatt.

Az Artemis továbbra is kínosan sántikálni fog alkalmi sajtóközleményekkel, közepes költségvetéssel és Eric Berger szenzációival. Egyszer majd a Starship bemutatja a Holdra szállást, és néhány tonna holdkővel tér vissza.

– írja Handmer.

A NASA munkatársa szerint a Starship teljesen más szinten működik, mint bármelyik rakéta a történelemben, erre pedig a NASA-nak válaszolni kell.

A dolog érdekessége, hogy az említett Artemis-programhoz a NASA a SpaceX csillaghajóját választotta az űrhajósok Holdra szállítására, de Handmer szerint a program nem érett meg ahhoz, hogy kihasználja a Starshipben rejlő összes lehetőséget.

A NASA az 1958-as alapítása óta a legnagyobb lehetősége előtt áll

– zárta le Handmer, aki szerint pár éven belül Elon Musk rakétarendszere mindent meg fog változtatni az űrkutatás jövőjében.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk