A Facebook logója

Vannak olyan vállalkozásötletek, amelyek elsőre tuti sikernek vannak elkönyvelve, míg léteznek olyanok is, amelyek enyhén szólva is a bizonytalan kategóriába tartoznak. Ettől függetlenül egyáltalán nem biztos, hogy az előbbiek fognak bankot robbantani, mivel sokszor pont az extrémebb ötletek nyerik el a nagyközönség szeretetét. Az alábbi cikkben négy olyan óriáscéget mutatunk be, amiről senki nem gondolta volna, hogy bombasiker lesz.


Airbnb

Egy lak\u00e1s nappalija.

Taylor Heery/Unsplash

Az Airbnb ötletét eleinte nem értékelték. Az alapító Brian Chesky egyáltalán nem volt biztos benne, hogy működni fog az az elképzelés, hogy ismeretlen emberek egy adott portálon próbálják meg kiadni az apartmanjaikat idegeneknek világszerte.

Az egyetlen befektetője Paul Graham volt, aki csak azért adott pénzt, mert jófejnek tartotta az alapítót. Ma az Airbnb ötletét széles körben értékelik, és dollármilliárdokat keresnek vele.

FedEx

Egy FedEx-es teheraut\u00f3.

Bannon Morrissy/Unsplash

Az 1960-as évek közepén, amikor Fred Smith beadta a Yale professzorának a digitális nyilvántartással működő éjszakai kézbesítési rendszer lehetőségéről szóló dolgozatát, hármast kapott, és azt mondták neki, hogy az ötlete nem megvalósítható.

Néhány évvel később megalapította a FedExet, amely forradalmasította a szállítási iparágat, a cég történetét pedig ma már tanítják a Yale-en.

Snapchat

A Snapchat alkalmaz\u00e1s az Apple Store-ban.

Souvik Banerjee/Unsplash

A Snapchat startup gondolata eleinte kudarcot vallott. Evan Spiegel 2011-ben állt ki egy stanfordi terméktervezési órán azzal az ötletével, hogy létrehoz egy mobilalkalmazást, ahol a barátok megoszthatják egymással a fotókat, amelyek másodpercek alatt eltűnnek.

A diákok akkor azt mondták, senki sem fogja használni ezt az alkalmazást. Azóta kiderült, borzasztóan nagyot tévedtek, mivel a Snapchat mostanra már dollármilliárdokat ér.

Facebook

Facebook kit\u0171z\u0151k.

NeONBRAND/Unsplash

Mark Zuckerberg a Harvard Egyetem hallgatójaként alkotta meg a Facebookot. Egy olyan platformot akart létrehozni, amelyen az egyetemi hallgatók az interneten keresztül tudnak közösségi kapcsolatokat kialakítani. Bár Zuckerberg tervére eleinte mindenki furcsa szemmel nézett, az egyetemisták egy idő után ráharaptak az ötletre, a többi pedig már történelem.

Forrás: Unbelievable-facts

A figyelmetekbe ajánljuk