egy kéz segítő kezet nyújt egy másiknak

És ez nem csak ránk igaz, a társadalomra is hatással van.Kutatók egy csoportja meta-analízisnek vetett alá 201 különböző tanulmányt, ami az egészség és a társadalmat elősegítő cselekedetek kapcsolatát vizsgálta, összesen 198,213 részvető bevonásával. Egészen pontosan az önzetlenséget, az együttműködést, a mások iránti bizalmat, továbbá az együttérzést vizsgálták, az eredmény alapján pedig ezek nem csak egy egészséges társadalomhoz elengedhetetlenek, de az egyén egészségére is jó hatással vannak.

Ugyanakkor a hétköznapi kedvességek, például ha segítünk valamiben idősebb szomszédunknak, sokkal nagyobb hatással van a mentális egészségünkre, mint mondjuk az önkénteskedés és a jótékonyság egyéb formái. Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy előbbi személyesebb és személyes kapcsolatokat formálhatunk vele, utóbbi pedig személytelenebb és monotonná tud válni. További megfigyelés, hogy ezek a cselekedetek a nőkre erősebben hatottak fizikailag és mentálisan is, mint a férfiakra többnyire.

Ez leginkább a nők társadalmi sztereotípiáival és szocializációjával magyarázható, tőlük gyakran jobban elvárják, hogy mindig segítsenek és gondját viseljék másoknak. A korcsoportok között is érdekes eltérésekre bukkantak. Míg fiatalabb jelentkezőknél a jó cselekedetek inkább mentálisan, mint fizikailag voltak jó hatással a vizsgált személyek többségére, addig az idősebb jelentkezőknél ez pont fordítva volt – írja az Eurekalert.

A figyelmetekbe ajánljuk