És ez nem csak ránk igaz, a társadalomra is hatással van.



Kutatók egy csoportja meta-analízisnek vetett alá 201 különböző tanulmányt, ami az egészség és a társadalmat elősegítő cselekedetek kapcsolatát vizsgálta, összesen 198,213 részvető bevonásával. Egészen pontosan az önzetlenséget, az együttműködést, a mások iránti bizalmat, továbbá az együttérzést vizsgálták, az eredmény alapján pedig ezek nem csak egy egészséges társadalomhoz elengedhetetlenek, de az egyén egészségére is jó hatással vannak.

Ugyanakkor a hétköznapi kedvességek, például ha segítünk valamiben idősebb szomszédunknak, sokkal nagyobb hatással van a mentális egészségünkre, mint mondjuk az önkénteskedés és a jótékonyság egyéb formái. Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy előbbi személyesebb és személyes kapcsolatokat formálhatunk vele, utóbbi pedig személytelenebb és monotonná tud válni. További megfigyelés, hogy ezek a cselekedetek a nőkre erősebben hatottak fizikailag és mentálisan is, mint a férfiakra többnyire.

Ez leginkább a nők társadalmi sztereotípiáival és szocializációjával magyarázható, tőlük gyakran jobban elvárják, hogy mindig segítsenek és gondját viseljék másoknak. A korcsoportok között is érdekes eltérésekre bukkantak. Míg fiatalabb jelentkezőknél a jó cselekedetek inkább mentálisan, mint fizikailag voltak jó hatással a vizsgált személyek többségére, addig az idősebb jelentkezőknél ez pont fordítva volt – írja az Eurekalert.

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.14.

Hétfő reggel Jaoquin Phoenix gondolatait idézzük, aki a kitartás fontosságára hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megérkezett Kevin Smith He-Man sorozatának első előzetese

Ha rajongtál a régi rajzfilmsorozatért, esetleg a Dolph Lundgren főszereplésével készült filmmért, akkor imádni fogod.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk